22. godišnjica rada Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu

U Rektoratu Univerziteta u Sarajevu danas je upriličena svečanost povodom 22. godišnjice rada Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.

Osnovna djelatnost Instituta su naučna istraživanja zločina protiv čovječnosti i međunarodna prava uključujući i zločin genocida kao najteži oblik zločina koji poznaje historija čovječanstva.

Ta istraživanja su, kazao je na svečanosti prof.dr. Smail Čekić, direktor Instituta, posebno važna za razvoj nauke o genocidu u okviru društvenih i humanističkih nauka.

– Institut će ubrzo objaviti  rezultate istraživanja u vezi sa žrtvama opsade Sarajeva. Javnost će biti upoznata da su podaci o broju umrlih, ubijenih, ranjenih za vrijeme opsade glavnog grada BiH daleko veći nego što to neki kvaziistraživači govore- rekao je Čekić.

Od 1992. godine do danas postignuta su, dodaje Čekić, značajna saznanja na polju metodologije istraživanja zločina, posebno sa stanovišta izrade naučnoistraživačkih projekata operativnih i naučnih dokumenata.

– U svom dosadašnjem radu Institut je, između ostalog, pripremio, uradio i verifikovao istraživački instrumentarij za pribavljanje podataka s Uputstvom za njegovu primjenu, evidentirao zapažene probleme, društveno i naučno značajne, te identifikovao i artikulisao probleme valjanim nazivima i utvrdio naslove naučnoistraživačkih projekata – kazao je Čekić.

Objavljene studije i knjige profesora Čekića o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici dobile su najširu međunarodnu afirmaciju.

Na svečanosti je promovirana Monografija „Nastanak, razvoj i funkcionisanje Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu 1992.-2013.” , čiji su recenzenti akademik prof.dr. Mirko Pejanović i prof.dr. Safet Halilović.

– U Monografiji je prezentirano sve ono šta je učinjeno i postignuto u naučnoistraživačkoj djelatnosti Instituta. Međunarodne konferencije koje je organizovao Institut doprinijele su internacionalnom pristupu izučavanja počinjenog genocida nad Bočnjacima Bosne i Hercegovine u sigurnoj zoni Ujedinjenih nacija, Srebrenici i ratnih zločina nad Srbima, Hrvatima i pripadnicima drugih naroda u BiH – istakao je prof.dr. Mirko Pejanović , koji je član Upravnog odbora Instituta bio iz reda članova ratnog Predsjedništva BiH.

Podsjetio je da su Institutu svoj doprinos dali akademik Ivan Cvitković, profesori Nijaz Duraković, Atif Purivatra, Munib Maglajlić, Bećir Macić, Ismet Dizdarević.

– U ovom svečanom činu obilježavanja godišnjice Instituta, svim njegovim uposlenicima pripada priznanje za postignute rezultate tokom protekle 22 godine. Ali u tom posebno priznanje pripada profesoru Smailu Čekiću kao neumornom istraživaču i dugogodišnjem direktoru Instituta – poručio je na svečanosti prof.dr. Mirko Pejanović.

Institut je objavio 110 izdanja, a uposlenici Instituta su u raznim časopisima objavili 187 naučnih radova, te u izdanju drugih ustanova i institucija 23 publikacije.

U statusu organizatora, suorganizatora ili učesnika, uposlenici su imali aktivnu i zapaženu ulogu na 172 naučne – domaće i međunarodne konferencije, okrugla stola i seminara.

Naučnici – istraživači uposlenici Instituta i istraživači saradnici Instituta su promovirali 330 knjiga, uradili desetine recenzija, modelirali promocije više od 120 knjiga iz oblasti istraživanja zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, te održali oko 150 predavanja i tribina u BiH i inostranstvu.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close