BiH dobija milione bivše SFRJ!

BiH bi trebalo da dobije 3,8 miliona evra nakon odluke o odmrzavanju 25 miliona evra sredstava bivše SFRJ

Autor: mondo

Države-nasljednice bivše Jugoslavije sudskom presudom dobile su pravo da podijele 25 miliona evra iz fondova nekadašnje Narodne banke SFRJ sa računa banke u Francuskoj.

Trgovački sud u Parizu ranije tokom maja donio je pravosnažnu presudu o odmrzavanju sredstava koje je središnja banka nekadašnje zajedničke države stavila na račune banke Credit Lyonnais (grupa Credit Agricole).

U pitanju je iznos od tačno 24,44 miliona evra i to bez kamata na sredstva koja su bila blokirana još od 1996. godine, objavile su u četvrtak “Nezavisne novine” pozivajući se na izvore iz Ministarstva finansija BiH.

Raspoloživi novac treba da bude raspoređen među državama-naslednicama bivše SFRJ u skladu sa ranije postignutim sporazumom o sukcesiji.

Francuska banka nije željela da dopusti raspolaganje ovim novcem bez sudske presude, a formalni postupak pred Trgovačkim sudom u Parizu pokrenula je 2013. godine Narodna banka Srbije.

Sporazum o sukcesiji imovine bivše SFRJ države-nasljednice potpisale su 2001. godine, a Hrvatska ga je ratifikovala 2004. godine.

Aneksom tog sporazuma definisana je podjela raspoloživih finansijskih sredstava.

Još uvijek postoje sporovi oko sredstava koja su bila stavljena na devizne račune bivše SFRJ, držana kod jugoslovenskih banaka za zajednička ulaganja u inostranstvu, koja su, kada je sporazum sklopljen, procijenjena na 645 miliona dolara.

Prema sporazumu o sukcesiji, BiH bi od glavnice trebalo da pripadne oko 3,8 miliona evra, a ova sredstva se prema važećim zakonima raspoređuju između BiH i entiteta, pišu “Nezavisne”.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close