Čavić: Pljačka stoljeća u Birču doživjela svoj epilog

Pljačka stoljeća, u kojoj je Republika Srpska određenim transakcijama oštećena za oko 230 miliona KM, dobila je svoj epilog, nakon što je biznismen iz Foče, Gordan Pavlović, vlasnik preduzeća “Pavgord” , otkupio sva potraživanja litvanske Ukio banke od zvorničke Fabrike glinice “Birač” i njenih kćerki-firmi, a koja su procijenjena na 85.643.000 eura, smatra predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić.

Autor: FENA

Pavlović se obavezao da će 85,6 miliona eura potraživanja Ukio banke platiti 6,4 miliona eura.

 

Istakavši da je upozoravao da će se ovo desiti, Čavić je na pres-konferenciji rekao da je Vlada RS-a propustila priliku da se cijeli problem nad imovinom “Birča” riješi jednim potezom – otkupom depresiranog duga, a tu priliku je iskoristila firma “Pavgord”.

 

Podsjetio je i na sve radnje koje su prethodile ovom konačnom ishodu, da jedna firma iz RS-a „preko noći i za male pare“ postane vlasnik Fabrike glinice “Birač”.

 

Postavio je pitanje Vladi i svim ostalim nadležnim organima zašto su dozvolile sve radnje u Fabrici glinice “Birač” od ranijih litvanskih vlasnika, kojima je, kako su navodili, RS oštećena za oko milijardu KM, a niko nije odgovarao.

 

Za sve što se dešavalo je, kaže, morao znati ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija i njegova “odgovorost je najveća”.

 

“Sada me i ne čudi zašto nije bilo istrage ili je bila površna” ustvrdio je Čavić te ponovo pozvao istražne organe da utvrde odgovornost za dešavanja u “Birču”.

 

Naveo je da Vlada RS-a mora da odgovori da li će neko odgovarati za “ovu veliku bruku” te na pitanje kolika je odgovornost Tegetije koji je pregovarao s litvanskim vlasnicima.

 

Ugovor o preuzimanju svih potraživanja Ukio banke koja je u stečaju, potpisali su prije nekoliko dana u Kaunasu u Litvaniji Gordan Pavlović i stečajni upravnik Ukio banke.

 

Milion eura je odmah uplaćeno na račun Ukio banke, a ostatak će biti uplaćen u dogovorenom roku.

 

Litvanci zauzvrat odustaju od svih svojih potraživanja u Republici Srpskoj. Pavlović bi tako postao najveći suvlasnik Fabrike glinice, najvećeg privrednog kapaciteta u zvorničkoj regiji i jedinog ove vrste u BiH.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close