Čaša tople vode s limunom – kombinacija koja koristi vašem tijelu

Svakog jutra, prije nego što išta popijete ili pojedete, popijte čašu tople vode s limunom. Ova kombinacija može koristiti vašem tijelu na brojne načine.

Jutarnju šoljicu kafe zamijenite čašom tople vode i limunovog soka. Američka nutricionistkinja Anne Luise Gitleman, autorica knjige “Isperite masnoće za cio život”, tvrdi da ova kombinacija koristi tijelu na različite načine, između ostalog, pomaže pri gubitku težine, poboljšava probavu i povećava ​​unos vitamina C.

Dr. Gitleman preporučuje kombinaciju soka od pola limuna i šoljice tople vode. Ako dodate malo mljevenog cimeta i malo đumbira, dodatno ćete obogatiti napitak.

Ako natašte popijete vodu i limun, stimulisaćete sistem za varenje, jer ćete poboljšati sposobnost tijela da apsorbuje hranjive materije. Loša apsorpcija hranjivih materija uzrokuje pojavu gladi, čak i kad za to nema stvarne potrebe.

Voda i limun čiste organizam i nježno ispiraju bubrege i jetru od toksina, kaže dr. Gitleman. Pomažu i u čišćenju limfnog sistema, ključnog za izbacivanje toksina.

Voda prirodno potiskuje apetit. Kada dehidrirate, osjećaj gladi jača. Limun pomaže u redukciji celulita jer pospješuje cirkulaciju, izbacivanje toksina iz tijela i sposobnost prerade masnoća.

Jedan limun nudi 30,7 mg vitamina C, dok potrebna dnevna doza ovog važnog vitamina iznosi 75 mg za žene i 90 mg za muškarce. Ljudi koji imaju više vitamina C, imaju efikasniji sistem za varenje od onih koji ga nemaju dovoljno. Limun poboljšava i apsorpciju kalcijuma u organizmu.

Apsorpcija kalcijuma opet pospješuje gubitak kilograma. Naime, kalcijum se taloži u masnim ćelijama, a što su one bogatije kalcijumom, to je lakše stimulisati njihovo sagorijevanje.

 

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close