Ćamil Zaimović: Danas je samo trka za tonama uglja, a niko ne vodi računa o rudarima

Nakon stravične nesreće u rudniku “Raspotočje” u Zenici u kojoj je život izgubilo pet rudara, a njih 29 u posljedni tren spašeno, brojni stručnjaci iz ove oblasti upozoravaju za “Dnevni avaz” da je gorski udar koji je izazvao ovu nesreću, pojava koju je nemoguće predvidjeti.

Refik Kurbašić, jedan od federalnih rudarskih inspektora koji je među prvima stigao na teren nakon što su rudari ostali zatrpani pod zemljom kaže da vjeruje da se se moglo mnogo brže reagovati.

– Velika je tragedija u pitanju. Potrebno je napraviti jednu analizu i vidjeti šta se zaista desilo. Da li je nesreća posljedica zemljotresa ili udara, sve će se otkriti. – rekao je Kurbašić..

S druge strane, Ćamil Zaimović, bivši rudarski inspektor koji je danas angažiran u službi za razvoj i projektovanje u Rudniku “Breza” tvrdi da su rudari nezaštićeni i da se ne kupuju osnovni zaštitni uređaji koji im trebaju na terenu.

– Danas je samo trka za tonama uglja, a niko ne vodi računa o rudarima. Stručnjaci se masovno zaobilaze, inžinjeri distanciraju, a kupuje se oprema koja nikome ne odgovara. Uostalom, zbog nedovoljnog broja rudara zanemaruju se sporedni poslovi, a jame su nezaštićene. Pitanje svih pitanje je kako je samo moguće da niko nije znao koliko je rudara zarobljeno – rekao je Zaimović.

Autor: M. Aš. – Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close