Ćamil Duraković: Neće podržati koaliciju SDP i SBB sa SDS-om i SNSD-om

Ukoliko SDP i SBB danas u Srebrenici potpišu platformu sa SDS-om i SNSD-om, te formiraju većinu u Skupštini opštine Srebrenica, Ćamil Duraković, novoizabrani načelnik Srebrenice, neće podržati ovakvu koaliciju.

Naime, kako nam je kazao Duraković, on je jučer održao sastanak sa predstavnicima četiri političke stranke koje su mu dale podršku na proteklim izborima, te je tokom razgovora utvrdio da SDP i SBB imaju nacrt platforme sa SDS-om i SNSD-om. Dakle, nova većina bi bila formirana bez odbornika SDA i Stranke za BiH.

„Ja sam bio izričit u svojim stavovima. Dakle, mi smo pobijedili na ovim izborima na temeljima vrijednosti, a ne na temeljima ličnih, pojedinačnih, političkih interesa, i ja takvu koaliciju ne mogu prihvatiti. Ali, sačekat ćemo da li će se na taj način formirati skupštinska većina. Ali, očito ta većina neće imati načelnika” kazao je jutros za naš list Duraković, koji je pozvao četiri bošnjačke stranke na jedinstvo u Srebrenici.

Prema njegovim riječima, on ne može biti dio priče gdje će Bošnjaci biti manjina unutar koalicije u Skupštini. Naime, novu većinu u Skupštini bi činila četiri bošnjačka odbornika i 10 srpskih.

„Ja na toj platformi nisam dobio izbore. Ja bih se držao temelja vrijednosti, bošnjačkog jedinstva, i onih koji ne negiraju genocid.  Po cijenu da dam ostavku ja takve stvari prihvatiti neću” kazao je Duraković.

No, šta ukoliko SDP i SBB danas potpišu platformu, te izbace SDA i S BiH iz vlasti u Srebrenici?
„Ja to neću prihvatiti. Sve inicijative koje dolaze od načelnika opštine poput imenovanja određenih načelnika odjeljenja, zamjenika načelnika…ja to neću učiniti. Kada bi na kraju to koštalo mene, ja takvu koaliciju neću prihvatiti” kazao nam je Duraković.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close