Chomsky: “SAD otvoreno i snažno podržavaju Izrael koji decenijima širi nemir i strah”

Ugledni američki filozof, lingvist, pisac i predavač Noam Chomsky kaže u ekskluzivnom intervjuu za agenciju Anadolija (AA) da će i nakon sticanja statusa države nečlanice – posmatrača u Ujedinjenim narodima (UN) Palestina biti meta “agresivne politike” Izraela i Sjedinjene Američke Države (SAD).

Chomsky ističe da se novim statusom Palestine neće mnogo toga promijeniti, iako to svi željno očekuju.

“SAD i Izrael će vjerojatno nastaviti s dosadašnjom politikom kažnjavanja i ucjenjivanja”, kazao je Chomsky za AA.

Istakao je kako je u današnjem međunarodnom poretku nemoguće očekivati pozitivne promjene i miroljubiva rješenja na Bliskom istoku, jer ” SAD otvoreno i snažno podržavaju Izrael koji decenijima širi nemir i strah u tom djelu svijeta”.

“Isto tako, Evropa je previše stidljiva i pasivna da bi izgradila nezavisan i snažan stav na globalnom planu. Ostatak svijeta ne može učiniti mnogo u susretu s ogromnim prkosom i tvrdoglavošću SAD-a”, izjavio je ovaj ugledni profesor, koji je autor više od 40 knjiga o globalnoj politici i društvu.

Izjavio je da je potrebno još mnogo “velikih bitaka” da bi Palestina u pravom smislu postala nezavisna i samostalna država.

“Prema mome mišljenju, teško je očekivati priznavanje Palestine kao punopravne države u UN-u jer SAD će sigurno i dalje nastaviti s dosadašnjom politikom kažnjavanja Palestine”, tvrdi Chomsky.

Međutim, ističe da su Amerika i Izrael na nedavnom glasanju o novom statusu Palestine u UN-u ostali usamljeni. S druge strane, suprostavio im se skoro čitav svijet. To je, po njemu, jasan indikator da se nešto u današnjem svijetu mijenja.

“SAD su pokušale, ali, na kraju, bezuspješno, da spriječe palestinske zvaničnike od podnošenja zahtjeva za novim državnim statusom u UN-u, ali su ostali u dubokoj međunarodnoj izolaciji. Također, SAD su često izolirane u UN-u u vezi s mnogim drugim pitanjima i ponekada ne mogu da ostvare očekivani efekt”, kazao je Chomsky.

Napominje kako je teško ili prosto nemoguće očekivati da Međunarodni krivični sud (ICC) učini nešto što bi uvrijedilo Ameriku.

“ICC uopšte nije nezavisno sudsko tijelo. Teško je uopšte i očekivati da učini nešto što bi uvrijedilo Washington i štetilo njegovim nacionalnim interesima”, istakao je istaknuti američki profesor jevrejskih korijena.

Chomsky napominje da, i pored činjenice da Palestina može tužiti Izrael pred Međunarodnim krivičnim sudom, ne treba polagati velike nade u taj sud. Nikakve se, veli, kompenzacije prema Palestini ne mogu očekivati u aktuelnom svjetskom poretku.

“U principu, Palestina vjerovatno može pokrenuti sudski postupak protiv Izraela pred Međunarodnim krivičnim sudom, ali mislim da to ne bi proizvelo ništa konkretno na terenu i ne bi dalo dalekosežne rezultate”, objasnio je Noam Chomsky, prema nekima najutjecajniji intelektualac današnjice.

Noam Chomsky, inače američki Jevrej,  javnosti je poznat kao oštar kritičar izraelske politike. Njemu je zbog takvih stavova u nekoliko navrata zabranjen ulazak u Izrael.

Utjecajni intelektualac je i ranije u javnosti, kao i na svojim predavanjima koja je držao širom svijeta, često govorio protiv izraelske okupacije palestinskih teritorija, dajući beskompromisnu podršku stvaranju nezavisne države Palestine.

(anadolija)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close