Čakrabarti: EBRD dosad investirao 1,5 milijardi eura

Evropska banka za obnovu i razvoj /EBRD/ sa do sada investiranih oko milijardu i po eura najveći je investitor u BiH, rekao je danas u Sarajevu predsjednik ove finansijske institucije Suma Čakrabarti.
Čakrabarti je na konferenciji za novinare nakon razgovora sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Vjekoslavom Bevandom i ministrom finansija i trezora Nikolom Špirićem istakao da je EBRD prošle godine investirala u BiH 120 miliona eura, a da se očekuje da ove godine taj iznos bude 150 miliona eura.
Čakrabarti je izjavio da je u pripremi strategija EBRD-a za naredni trogodišnji period.
“Prethodnih godina više smo se fokusirali na obnovu BiH. Infrastruktura javnog sektora bila je veoma važna. Saglasili smo se da se u budućnosti treba više posvetiti privatnom sektoru”, naveo je Čakrabarti.
On je istakao da će infrastruktura i dalje ostati veoma važna, ali da će važan biti i razvoj malih i srednjih preduzeća, kao i efikasno i održivo korištenje resursa koje ima BiH kao što su energetika, drvo i drugo.
Prema njegovim riječima, jedna od glavnih odlika strategije EBRD-a u budućnosti biće jačanje veza i ekonomska integracija u regionu.
“Saglasili smo se da je potrebno u BiH, ali i region Balkana privući više investitora. Zajednički cilj jeste da se unaprijedi poslovno okruženje u BiH i na zapadnom Balkanu, što znači rješavanje određenih pitanja koja predstavljaju prepreku investicijama kao što su korupcija, pravosudni sistem ili birokratija”, naglasio je Čakrabarti.
Ističući da EBRD već 15 godina pokazuje da je u BiH moguće imati dobre projekte koji se uredno otplaćuju, on je rekao da ova finansijska institucija planira dugoročno da ostane snažan partner BiH.
Čakrabarti je najavio da EBRD, u saradnji sa vlastima BiH i drugih zemalja Balkana, planira početkom naredne godine da organizuje investicionu konferenciju na visokom nivou.
Špirić je istakao da je visok stepen realizacije sredstava EBRD-a, pojasnivši da je do sada realizovano oko 800 miliona eura.
Navodeći da je do sada realizovano oko 100 investicionih projekata, Špirić je rekao da je u fazi pregovaranja i realizacije novih 11 projekata.
Špirić je istakao da je u današnjim razgovorima poseban akcenat stavljen na potrebu regionalne saradnje i investiranja kao snažne karike integracije i približavanja zemalja regiona EU.
“Danas smo informisani o novoj strategiji EBRD-a u vremenu ispred nas i ocijenjeno je da su dobro odabrana područja u kojima će biti obezbijeđene investicije EBRD-a. Naš cilj je da zadržimo aktivnost investiranja EBRD-a u dobro odabrane projekte koji će snažno podsticati ekonomski rast u BiH, a putem regionalnih projekata regionalni rast”, rekao je Špirić.
Špirić i Čakrabarti potpisali su ugovor o zajmu vrijedan pet miliona eura, namijenjen za rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže u opštini Cazin.
Špirić je saopštio da je rok otplate ovog kredita 15 godina sa grejs periodom od tri godine i kamatnom stopom od 0,5 odsto. “Ova sredstva biće praćena grantovima Holandije od 3,5 miliona i Švedske od 2,5 miliona eura”, rekao je Špirić.
Navodeći da će se ovaj projekat odnositi na prikupljanje otpadnih voda i njihovo prečišćavanje, Čakrabarti je rekao da vjeruje da će to temeljno i suštinski poboljšati kanalizacionu mrežu u opštini Cazin.
Predsjednik EBRD-a najavio je da će sa premijerom Federacije BiH Nerminom Nikšićem razgovarati o infrastrukturi, posebno učešću privatnog sektora u njenom razvoju zbog očiglednih pritisaka na javne finansije.
“Postavićemo i pitanje da li se u budućnosti eventualno planira ponovno pokretanje procesa privatizacije, jer bi EBRD željela da pomogne u tome. EBRD je sa EU i Evropskom investicionom bankom veoma zainteresovana i za koridor `Vc` koji je veoma važan za regionalni razvoj”, istakao je Čakrabarti.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close