BiH najmanje inovativna u regionu

Iako je napredovala za sedam mjesta, BiH zauzima posljednje mjesto u regionu po inovativnosti na ljestvici Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo.

BiH je zauzela 65. mjesto od ukupno 142 zemalje nakon što je u prošlogodišnjem izvještaju zauzimala 72. pozicju. Od zemalja regiona najbolje je rangirana Slovenija koja je zauzela 30. poziciju, dok se najnovija članica EU – Hrvatska našla na 37. mjestu.
Bolje od BiH su rangirane Crna Gora na 44. mjestu, Makedonija na 51. mjestu, te Srbija na 54. mjestu.
Kada su u pitanju posebne stavke u istraživanju Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo, BiH je po političkom okruženju na 105. mjestu, po političkoj stabilnosti na 116. mjestu, po efikasnosti vlade na 119. mjestu, po lakoći otpočinjanja biznisa na 107. mjestu.
Najbolji su nam parametri edukacija gdje smo na 14. mjestu i znanje radnika gdje smo rangirani kao 29.
Švicarska je i ove godine zadržala primat u pogledu inovacija, a za njom slijede Švedska, Velika Britanija i Holandija.
Na petom mjestu našle su se SAD, na šestom Finska ispred Hong Konga, Singapura, Danske i Irske.
Iako se na listi najinovativnijih nacija uglavnom nalaze zemlje sa visokim primanjima, sve više su zastupljene i zemlje sa niskim i srednjim dohotkom, kao što je Kina koja se našla na 35. mjestu, zatim Kostarika, te Indija i Senagal koji dijele 66. poziciju.
Istraživanje je pokazalo da, uprkos ekonomskoj krizi, inovativnost u svijetu nije ugrožena, i to zahvaljujući njihovom razvoju na lokalnom nivou.
Inovativni potencijal je procjenjivan, između ostalog, na osnovu kvaliteta univerziteta, mogućnost mikrofinansiranja, ulaganja kapitala, ali i mogućnosti lakog pokretanja biznisa, efikasnosti državnih institucija, političke stabilnosti, medijske slobode i korišćenja infrmacionih tehnologija.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close