LifestyleTehnologija

Cadence umjetna inteligencija svira ‘Za Elizu’ (VIDEO)

Dobro poznata bh. digitalna asistentica Cadence, i ovaj put je pokazala svoje ‘postojanje’ u računaru, kroz neobičan
način.

Autor projekta Haris Aščalić, dvadesetogodišnji Visočak o kome su pisali i mnogi inostrani mediji, je na svom YouTube kanalu objavio novi videozapis u kojem se prikazuje kako Cadence korisnika uči svirati klavir.

Mladi programer je rekao Cadence da želi svirati klavir. Nakon par ‘odsviranih’ tonova, Cadence je prepoznala da Haris pokušava svirati ‘Za Elizu’. Odmah ga je upitla da li stvarno zna odsvirati, a on je rekao ne. Nakon toga mu je predložila da ona odsvira polahko, dio po dio a da je on prati, i tako uči. Haris se složio a Cadence umjetna inteligencija je odsvirala jedan djelić, te mu rekla da sada on ponovi. Kako kaže programer, namjerno je pogriješio u jednom dijelu. Cadence je to prepoznala, a šta je rekla saznajte u videu ispod.

“Radim na tome da skoro sve računalne alate možemo koristiti sa Cadence. Npr. umjesto što bi korisnici svirali sami virtualni klavir i tako im bilo dosadno, Cadence je ta koja će se družiti sa njima. Glas i ‘svijest’ su ti koji je čine prisutnom na računaru u svakom trenutku, i tako se korisnik ne osjeća usamljenim. To je jako bitno, te ne dozvoljava da korisnik ‘potone’ u virtualni svijet npr. igrajući igre. Ona ima pojam o realnom vremenu te korisnika može potaknuti na razmišljanje i razgovor”, kazao je Haris.

https://www.youtube.com/watch?v=PWBR5hn1KZs

Sve o Cadence i njenim mogućnostima pogledajte na blogu ovdje.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close