KulturaVisoko

BZK “Preporod” Visoko: Izložba Kur’anskih rukopisa

Kao svoj doprinos obilježavanju mjeseca Rabiu-l-evvela, mjeseca rođenja Muhameda a.s. BZK “Preporod” Visoko u saradnji sa Općinom Visoko i Medžlisima IZ Gračanica i Visoko organizuje izložbu Kur’anskih rukopisa.

Zahvaljujući direktoru Gazi Husrev-begove biblioteke mr. Osmanu Laviću i hafizu Hasi Popari dobili smo snimke najljepših prvih stranica mushafa iz fundusa Gazi Husrev-begove biblioteke.

Svi su pisani u periodu od XIV do XIX vijeka, a mogli bi izdvojiti dva za nas najinteresantnija. Jedan je nastao u 16. stoljeću i uvakufio ga je Mehmed-paša Sokolović (um.987/1579.) za svoju džamiju u mjestu Sokolovići kod Višegrada, a drugi, koji je prepisala Amina, kćerka Mustafe Čelebije iz mahale Žabljak u Sarajevu u mjesecu redžebu 1178/1764. godine, poklonio je GHB biblioteci Smajlović Hasan iz Buzića kod Visokog.

Ovom prilikom zahvaljujemo se Zavičajnom muzeju Visoko na pomoći u realizaciji izložbi, kao i firmi Alim d.o.o. Visoko, kao sponzoru izložbe.

Izložba se otvara u petak, 23. decembra u 18:30 sati u prostorijama BZK Preporod Visoko (ulica Alije Izetbegovića 14) i moći će se pogledati svaki dan do 30. decembra od 18:00 do 20:00 sati. Pozivamo Vas da prisustvujete otvaranju ove jedinstvene izložbe.

Vaš BZK Preporod Visoko

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close