Kultura

Bugari: Ko je pravedan i čist on će sve pobijediti

Hafiz Sulejman Bugari u jučerašnjem razgovoru za “Dnevni avaz” ukazao je na značaj očuvanja bošnjačkog jedinstva, a nakon što je upitan o pokušajima njegovog rasturanja kroz rušenje koalicije SDA i Saveza za bolju budućnost. 

– Dovoljna je riječ bošnjačko jedinstvo – kaže hafiz Bugari, koji je posebno popularan i poštovan među mladima u BiH.

On je dodao da svaki narod ima svoje ime, napominjući, ipak, da svi u BiH moraju biti svjesni različitih kultura i pogleda na život u ovoj zemlji koja je multietnička.

Isticati vrijednosti 

– Ova kultura ovdje s različitim narodima i pogledima na život, različitim svjetonazorima, ona je, prema meni, jedinstvena u svijetu, s respektom prema drugom i drugačijem. Mi nismo dovoljno svjesni tog bogatstva koje imamo, a to je samo zbog zaljubljenosti u prolazno. To je glavni razlog zbog čega ljudi kontinuirano neće da analiziraju vrijednosti koje ovakva zajednica ima. Vrlo je bitna rečenica stoga: O braćo Bošnjaci, napustite balijsku priču; o braćo Srbi, napustite četničku priču; o braćo Hrvati, napustite ustašku priču, posvetite se vrijednostima i blagodatima koje zajedno imate bez obzira na prošlost, šta je bilo. Ali, većina, nažalost, živi u naslijeđenom znanju, mržnji i navici protiv drugoga, ne znajući šta je – kazao je hafiz Bugari.

Mišljenja je da je važno ne razilaziti se u suzbijenim redovima jedinstva.

– Svakome je otvoreno zbijanje. Da svi koji živimo u ovoj zajednici, u ovakvoj različitosti i bogatstvu i da se povežu, da ih veže onaj duh bosanski, duh koji spaja svakog čovjeka koji živi ovdje. A da bismo se izvukli iz situacije, nužno je da se oslobodimo sebičnosti, egoizma, da se oslobodimo loših komentara jedni o drugima, da samo ističemo ono što je pozitivno i zdravo bez obzira na to ko je i iz koje države. Dobro nema naciju. Zlo nema naciju. Ko god radi dobro, primamo dušom, srcem i on ima prioritet, ko god zagovara zlo, iz koga ono izlazi, mi smo protiv njega bez obzira na to ko je u pitanju. A mi etiketiramo dobro i loše danas, a to nam ne valja – istakao je Bugari.

Poštovati drugoga 

Na upit koliko je važno biti pravedan te da li se tako prema bh. građanima odnose institucije, Bugari kaže da je neophodno poštovati drugačije.

– Ako prate pravičnosti i pravednosti u svijetu kakav odnos imaju inače civilizirane i napredne zemlje, itekako će onda da poštuju drugoga i drugačijega, bez potcjenjivanja. Pravedan odnos nešto je najbitnije, bez obzira na to o kome se radi. To nas uopšte ne interesuje. Ko je pravedan i čist, on dobija, on će pobijediti – naglasio je.

Slijepim i slabovidnim dostupna knjiga 

Na policama Biblioteke za slijepa i slabovidna lica u Sarajevu od jučer je korisnicima ove ustanove u audio izdanju dostupna knjiga “Izreke za raju iz raja” hafiza Sulejmana ef. Bugarija, koja je napisana u formi izreka nastalih kao “kondenzirano znanje, iskustvo, znanstveno pregalaštvo i životna praksa” samog autora. Knjiga Sulejmana Bugarija sadrži 1.034 izreke i aforizma. Knjigu je ovoj biblioteci poklonila izdavačka kuća „Connectum“, a audio verzija knjige snimljena je u studiju za slijepe i slabovidne osobe uz pomoć Ilirije Hadžiahmetović.

Bez sebičnosti i nepotizma

– Pravi je za mene lider onaj koji poštuje svakoga, onaj koji poštuje drugoga i koji je pravedan bez obzira na to ko će biti od njih. Ali, onaj ko je pravedan i pravičan prema svakome, bez pristrasnosti, sebičnosti, nepotizma i bez svega onoga što čovjeka čini da ne bude čovjek – poručio je Bugari.

Autor: A. NUHANOVIĆ – avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close