-TopSLIDEPolitikaSvijet

Brutalno su ga ubili 20.10. 2011.

Muamer Gadafi: ‘Demokratija je razbojnički sistem, gdje najveći pas jede ostale’

20.10. 2011. – Svrgnuti libijski vođa Moamer Gadafi uhvaćen je i ubijen pod nerazjašnjenim okolnostima u svom rodnom gradu Sirtu. Sahranjen je u pustinji na tajnoj lokaciji.

‘Čovjekova sloboda je nepotpuna ako netko drugi kontrolira ono što on treba, jer potreba može rezultirati čovjekovim porobljavanjem čovjeka.’ -Moamer (Muammar) al-Gaddafi

Život Libijaca za vrijeme Gaddafijeve tiranije

1 – Libija je bila zadnja na spisku zaduženih zemalja. Dug Libije je iznosio 3,3% BDP-a. (U Francuskoj je taj omjer 84,5%, u SAD-u 88,9%, japanu 225,8% itd.)

2 – Električna energija je bila besplatna

3 – Topla voda je bila besplatna

4 – Litra benzina je stajala 0,08 €

5 – Libijske banke su davale zajmove bez kamata

6 – Građani Libije nisu plaćali PDV niti poreze

7 – Svaka obitelj u Libiji je uz potvrdu dobivala pomoć u protuvrijednosti od 300 eura mjesečno

8 – Svakom studentu, koji se htio školovati u inozemstvu, vlada je davala stipendiju u iznosu 1627,11 eura mjesečno

 

Tokom 42 godine svoje vladavine Moamer Gadafi  uspio je uz pomoć eksploatacije nafte uzdignuti zaostalu pustinjsku Libiju u državu s najbogatijim stanovništvom arapskog Bliskog istoka.

Gadafijevo proročanstvo

Mnogi se i dalje sjećaju njegovog posljednjeg intervjua, u kojem je iznio “proročanstvo” koje se već ostvarilo. On je izneo svoje jezivo proročanstvo kada su naoružani pobunjenici uz podršku NATO granata, vodili rat protiv njega.

– Ako umjesto stabilne vlade, koja garantuje bezbjednost, ovi militanti povezani sa Osamom bin Ladenom preuzmu kontrolu, Afrikanci će masovno početi da dolaze u Evropu. Među njima će biti puno terorista. Mediteran će postati more haosa i krvoprolića – istakao je Gadafi.

– Milioni izbjeglica preplaviće evropske granice i definitivno iznenaditi zapadne političare.

Podsjetimo, tzv. ‘Islamska država’ tada nije postojala, ali je libijski lider predvidio da će teroristi ubrzo okupirati njegovu zemlju i ostale države Bliskog istoka, odakle će ugrožavati Stari kontinent. To se sve dogodilo poslije njegove smrti.

 

Početkom ove godine britanski BBC objavio je, u reportaži novinara Gabrijela Gejthausa, dosad najčistiji snimak posljednjih trenutaka života libijskog lidera. U prilogu pod nazivom “Lov na Gadafijev zlatni pištolj”, izvještač je došao u posjed video-zapisa na kom je još jednom prikazan pukovnik Gadafi, koga zarobljenog u prikolici drži razularena grupa boraca tzv. ‘ libijske opozicije’.

Na fotografiji se vidi Gadafi, koji je očigledno teško pretučen. Glava mu je u masnicama, a usta krvava. Oko njega je nekontrolisana grupa naoružanih pripadnika opozicije, koja urlajući prati automobil.

Pogledajte:

 

 

(Global CIR)

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close