-TopSLIDEBiHPolitika

Bruka i sramota: „Kiseljak za Generala“

BRUKA I SRAMOTA: U Bosni i Hercegovini organizirana bdijenja za presuđenog ratnog zločinca i samoubicu…

Danas se navršava tri godine od presude “šestorci” u Hagu i samoubistva Slobodana Praljka, koji je prvostepenom presudom Haškog suda osuđen na 20 godina zatvora, a teretilo ga se za zločine počinjene 1993. godine u BiH.

Izricanje ove presude s velikom pažnjom pratilo se i u Bosni i Hercgovini. Vijeće je objavilo da je uvažilo dio žalbenih osnova odbrane i tužiteljstva , no istodobno je poručilo da su civilni i vojni čelnici bh. Hrvata, unatoč prihvaćanju nekih žalbenih osnova, “i dalje krivi za brojne i teške zločine u BiH”. Žalbeno vijeće ICTY-ja potvrdilo je bivšem predsjedniku vlade Herceg Bosne Jadranku Prliću 25 godina zatvora i bivšem ministru obrane Bruni Stojiću 20 godina zatvora, no nakon Praljkova postupka prekinulo je ročište ne objavivši odluku o bivšem načelniku Glavnog stožera HVO-a Milivoju Petkoviću, bivšem zapovjedniku vojne policije Valentinu Ćoriću i načelniku Ureda za razmjenu zarobljenika Berislavu Pušiću.

Ova presuda kao i sam čin Slobodana Praljka, i danas se različito tumače u Bosni i Hercegovini. Zanimljivo je kako se taj njegov čin smatra „junačkim“. Tako će večeras, u Kiseljaku u 18 sati, biti održano bdijenje nazvano „Kiseljak za Generala“. Bar je tako najavljeno na lokalnoj web stranici artinfo, gdje se u najavi događaja, ime organizatora ne spominje već se navodi sljedeći citat: „Njegova smrt je bio najjači krik u čežnji za Istinom i pravdom“.

HKZ Troplet, također je pozvao „sve domoljube“ da upale svijeće u znak poštovanja i sjećanja na generala Slobodana Praljka.

“Pozivamo sve domoljube da 29. studenoga, upale svijeće na svojim prozorima i balkonima u znak poštovanja i sjećanja na generala Slobodana Praljka.

Njegova smrt je bio najjači krik u čežnji za Istinom i Slobodom koje sam čuo u svom životu“, navodi se u saopćenju HKZ Tropleta.

SB

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close