Britanija odbila učešće u vojnoj intervenciji u Siriji, moguća samostalna akcija SAD

Britanski parlament odbacio je kasno sinoć zahtev premijera Dejvida Kamerona da britanska vojska učestvuje u napadima na Siriju bez odobrenja Ujedinjenih nacija. Posle višečasovne rasprave, za slanje vojske u novi rat bila su 272 parlamentarca, dok ih je 285 bilo protiv. Kameron je posle izjavio da je jasno da parlament ne želi akciju i da će “vlada delovati u skladu s tim”.

“Čvrsto verujem u potrebu za snažnim odgovorom na upotrebu hemijskog oružja, ali takođe snažno verujem u volju Donjeg doma. Iako predlog nije prošao, jasno mi je da britanski parlamenta, koji predstavlja volju naroda, ne želi vojnu akciju. To razumem i vlada će u skladu sa tim i postupati.“

Američki predsednik Barak Obama će postupati u najboljem interesu SAD po pitanju Sirije, uprkos odluci britanskog parlamenta da odbaci vojnu akciju u toj državi, saopštili su američki zvaničici.

“Videli smo rezultat glasanja parlamenta u Ujedinjenom kraljevstvu”, rekla je portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Kejtlin Hajden. “Kao što smo rekli, odluka predsednika Obame biće vođena onim što je u najboljem interesu Sjedinjenih Država. On veruje da su u pitanju suštinski interesi za Sjedinjene Države i da zemlje koje krše međunarodne norme u pogledu hemijskog oružja treba da odgovaraju”, naglasila je Hajden.

Američki predsednik  izjavio je ranije da će se sirijska vlada suočiti sa “međunarodnim posledicama” zbog prošlonedeljnog hemijskog napada, ali je jasno stavio do znanja da bi svaka vojna intervencija bila ograničena kako SAD ne bi bile uvučene u još jedan rat na Bliskom istoku. Predsednik SAD razgovarao je sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, saopštile su Bela kuća i nemačka vlada.

“Reč je o kontinuiranoj komunikaciji koju je predsednik SAD pokrenuo povodom sirijskog problema“, objasnio je zamenik portparola američkog predsednika Džon Ernest.

“Presednik će doneti odluku o odgovarajućoj reakciji na osnovu interesa nacionalne bezbednosti SAD.”

Istovremeno, još jedan sastanak stalnih članica Saveta bezbednosti UN, koji je sazvan na zahtev Rusije završen je u četvrtak uveče brzo i bez naznaka napretka ili dogovora o krizi u Siriji, prenose agencije.

U međuvremenu, inspektori UN nastavljaju istragu u okolini Damaska. Izveštaj o korišćenju hemijskog oružja u Siriji zavisiće od analize uzoraka sa mesta napada, koje će stručnjaci Ujedinjenih nacija poslati u laboratorije u Evropi. Portparol UN Farhan Hak kazao je da bi ova analiza mogla da potraje “više dana”. Generalni sekretar UN Ban Ki Mun zatražio je da mu istražitelji predaju preliminarni izveštaj u subotu, čim napuste Damask.

Zbog straha od moguće vojne intervencije, sve više Sirijaca napušta zemlju. Tako libanski zvaničnici navode da je samo preko jednog graničnog prelaza – Masna – u poslednja 24 časa ušlo šest hiljada građana Sirije, dok je do nedavno prelazilo između 500 i 1000 izbeglica.

RSE

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close