Briselski protokol za Federaciju je razgradnja BiH, u RS tvrde da je to korak ka ukidanju entiteta

Dogovor da reforma Zakona o sudovima BiH bude razvijena na osnovu verzije koju je u Briselu predloži ministaro pravde RS Anton Kasipović podijelila je javnost u Bosni i Hercegovni.

Za većinu političkih partija u Federaciji BiH to je urušavanje Bosne i Hercegovine a jačanje bh. entiteta Republika Srpska, dok opozicija u RS tvrdi da je to još jedan korak kao ukidanju ovlasti u RS, piše novinska agencija Patria.

Socijaldemokratska partija BiH (SDP) upozorila je kako je birselkski protokol urušavanje državnog pravosuđa, te da je SDA kapitulirali pred antibosanskohercegovačkom politikom Milorada Dodika i Dragana Čovića.
Ovaj protokol, upozoravaju dalje iz SDP-a, je neoprostiv politički potez SDA koji za posljedicu može imati potpuni raspad državnog pravosuđa, te totalnu dezintegraciju pravnog sistema BiH, a potom i same države.


SDP smatra da je potpisivanjem protokla u Briselu SDA kapitulirala pred HDZ-om i SNSD-om 

SDA se brani činjenicom da je protokol potpisan bez prethodne saglasnosti Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH te kao takav ne može proizvoditi nikakve obaveze.

S druge strane, predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić rekao je da potpisivanjem protokola o načinu reforme Zakona o sudovima BiH RS gubi nadležnosti, a BiH dobija još jedan sud.

On je podsjetio kako je referendumsko pitanje u stvari trebalo dovesti do prestanka važenja zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH na prostoru RS-a, ali rezultat protokola iz Brisela bit će da Suda i Tužilaštva BiH u RS ima još više. Čavić tvrdi da se najteži dio protokola tiče reforme Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH jer se njime ukidaju entitetske nadležnosti za predlaganje i imenovanje sudija i tužilaca, te je vidljivo klasično prenošenje nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH, prenosi Patria.

U Briselu je u petak dogovoreno da reforma Zakona o sudovima BiH bude razvijena na osnovu verzije koju je u Briselu predložilo Ministarstvo pravde RS, kao i na osnovu Nacrta zakona o sudovima iz 2013. godine. Potpisali su to jučer ministri pravde BiH Josip Grubeša, ministar pravde Federacije BiH Mate Jozića, ministara pravde Republike Srpske Anton Kasipović i predsjednik Pravosudne komisije Brčko Distrikta BiH Safet Pizović, piše NAP.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close