Brammertz: Šešelj vrijeđa žrtve, mjesto mu je u Haagu

Glavni tužitelj Tribunala u Haagu

 

Gost emsije Pressing na N1 televiziji bio je Serge Brammertz, glavni tužitelj Tribunala u Haagu, gdje je istakao da je frustrirajuća činjenica što je Vojislav Šešelj još uvijek na slobodi i da je njegov slučaj trebalo riješiti na drugačiji način, te da svojim ponašanjem vrijeđa žrtve zločina, prenosi ba.n1info.com/

Što se tiče slučaja Vojislava Šešelja, Brammertz je kazao da je njegov slučaj trebalo rješavati na neki bolji način, budući da je proces protiv njega okončan 2012. godine, a presuda je bila najavljena za 2013. godinu.

“Svjestan sam da su mnogi ljudi razočarani, uključujući i mene što je došlo do određenih kašnjenja. Nećemo imati presudu u doglednoj budućnosti, i ne vjerujem da je na rasporedu sudija da donesu presudu Šešelju do kraja ove godine. Posljednji svjedok u njegovom slučaju je saslušan 2010. godine, i od tada ništa nije u rukama tužitelja”, kazao je Brammertz.

Da li Šešeljevo ponašanje vrijeđa Tribunal, pravosuđe i žrtve zločina?

“Naravno da vrijeđa žrtve. Za mene je to neprihvatljivo, i predstavili smo to sudijama u Haagu. Ja kao tužitelj mogu samo iznijeti argumentaciju – drugi odgovor vam ne mogu dati. Ovu situaciju sa Šešeljom je trebalo drugačije riješiti. Mjesto mu je u Haagu, a ne u Beogradu. Ipak, ponavljam – ja ne donosim odluke”.

“Činjenica da je Vojislav Šešelj na privremenoj slobodi je nesretna okolnost. Njegovo ponašanje sada se ne razlikuje od onog za vrijeme rata”, kazao je Brammertz na pitanje kako komentariše Šešeljeve šale na račun Tribunala, vrijeđanje pravosuđa ali i žrtava.

Dodao je i to da je pravna obaveza Srbije da izruči Šešelja ukoliko Haag to zatraži, mada o tome, kaže Brammertz, nema javne odluke – te da su u toku povjerljivi postpuci o kojima ne može da govori.

Šešelj je inače 12 godina u pritvoru, suđenje mu je trajalo osam godina – bez ikakvih konkretnih rezultata. “Ne kritikujem sudije, nije moj posao, a u njegovom slučaju nije predstavljena argumentacija odbrane. On je htio sam sebe da zastupa i mislim da to nije dobra ideja. Objavljivao je imena zaštićenih svjedoka. Iskreno nadao sam se da će presuda biti donesena, kako bi mogli krenuti dalje. Ovaj predmet ne pomaže ugledu Tribunala”.

Autor: (A. Vr.) – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close