Brammertz razočaran oslobađajućim presudama

Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz je u izjavi datoj nakon pisma sudije Frederika Harhoffa u kojem je navedeno da je oslobađanje visokih zvaničnika rezultat političkog pritiska rekao da je razočaran nedavnim oslobađajućim presudama.

Oslobođenje

Dodao je da razumije razočarenje koje nakon niza oslobađajućih presuda osjećaju mnogi, posebno zajednice preživjelih.

– Tužilaštvo je također razočarano. Iako oslobađajuće presude mogu biti pravedan rezultat sudskog postupka, one se moraju zasnivati na jasnoj analizi dokaza i pravnom obrazloženju – rekao je Brammertz u pisanoj izjavi.

Harhoff, danski sudija Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY), izazvao je kontroverzu nakon što su mediji objavili njegovo pismo u kojem kritikuje nedavne oslobađajuće presude srpskim i hrvatskim ratnim komandantima.

Harhoff je napisao da je čuo da je predsjednik Haškog tribunala Theodor Meron vršio pritisak na druge sudije da odobre oslobađanje bivših hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, generala nekadašnje Vojske Jugoslavije (VJ) Momčila Perišića i visokih zvaničnika srpske službe bezbjednosti Jovice Stanišića i Franka Simatovića.

Brammertz je kazao da se Haško tužilaštvo neće upuštati u raspravu o pismu sudije Harhoffa, te da je “zabrinut zbog destruktivnih elemenata u raspravi koja je uslijedila nakon objave pisma”.

– Naš glavni cilj je da omogućimo da Haški tribunal preostalim radom uvjerljivo pokaže legitimnost svojih postupaka, visoki kvalitet presuda i sposobnost da obezbijedi pravdu za žrtve u sukobima u bivšoj Jugoslaviji – kazao je Brammertz.

U cilju ostvarivanja pravde, kako je rekao Brammertz, Haško tužilaštvo će do kraja ove sedmice podnijeti najavu žalbe na presudu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću.

– Smatramo da presuda sadrži više ozbiljnih grešaka koje su dovele do nepravednog ishoda, što treba ispraviti – kazao je glavni tužilac.

Naglasio je da Haško tužilaštvo “razmatra da li je dostignut poseban prag potreban za reviziju žalbene presude” Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

– Ako jeste, pokrenućemo postupak u toku jedne godine. Isto tako, dat ćemo svu moguću pomoć nacionalnim vlastima u bivšoj Jugoslaviji za krivično gonjenje zločina počinjenih u toku i nakon operacije ‘Oluja’ –  zaključio je Brammertz.

Glavni tužilac je u konačnici kazao da Haški tribunal “mora uzeti u obzir kritiku” te iskoristiti konstruktivan aspekt ove rasprave kao “odskočnu dasku za ojačavanje svojih postupaka”, javio je BIRN-Justice Report.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close