Ustavna komisija: Na osnovu preporuka sačiniti cjelovit tekst Ustava Federacije BiH

Predsjednik Ustavne komisije Mahmut Alagić izjavio je tokom današnje sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu da ta komisija smatra kako su preporuke Ekspertne grupe dobar temelj za ustavne promjene, kao i da je potrebno sačiniti cjelovit tekst novog ustava FBiH zbog brojnih predloženih izmjena.

Fena

Reformom Ustava FBiH bilo bi promijenjeno i više od 50 posto ustavnog sistema BiH, naveo je Alagić.

Federalni premijer Nermin Nikšić, koji se također obratio poslanicima, izrazio je nadu da će današnja rasprava predstavljati početak procesa nužnog kako bi se od Federacije BiH, neefikasne i preskupe, stvorio prostor u korist građana.

– Ovo je prilika koju ne smijemo propustiti. Smatram i doživljavam ovo i kao početak reforme Ustava BiH jer i to se mora desiti prije ili kasnije, a taj proces će biti još teži – rekao je premijer.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Fehim Škaljić izjavio je da u Federaciji padaju prihodi, smanjuju se investicije i usložnjava socijalno stanje stanovništva, a vlasti ne nalaze rješenje za sve te probleme, zbog čega je potrebna ustavna reforma.

–  Neophodno je provesti široku javnu raspravu o ovom pitanju jer Ustav nije pitanje koje se tiče samo članova Parlamenta niti bilo kojih političkih elita, nego potreba i pravo svakog građanina i svih onih koji žive u FBiH, zbog čega je nužno ovaj proces voditi otvoreno i transparentno – izjavio je Škaljić.

Današnja sjednica Predstavničkog doma u proširenom sastavu, na koju su osim federalnih poslanika, pozvani brojni drugi federalni, kantonalni i općinski zvaničnici,  zakazana je kako bi prisutnima bio predstavljen Nacrt preporuka za izmjene Ustava FBiH, koji je pripremila Ekspertna grupa za reformu Ustava FBiH, na osnovu analize praznina, nedoslijednosti i problema važećeg ustava.

Ekspertna grupa je u tu svrhu izvršila opsežne konsultacije s relevantnim akterima u Federaciji BiH u periodu od januara do maja 2013. godine.

Jačanje ljudskih prava

Jasenko Selimović, šef poslasničkog kluba Socijaldemokratske partije BiH, rekao je da su preporuke Ekspertne grupe za reformu Ustava FBiH na liniji jačanja ljudskih prava i sloboda, pravne države i vladavine prava.

– Smatramo jako važnim što se u preporukama polazi od toga da se Ustavom mora osigurati efektivna primjena standarda neophodnih za pridruženje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji i NATO-u. U uređenju FBiH treba uspostaviti balans između građanskog i nacionalnog, preferiranje nacionalnog nad građanskim u sadašnjem ustavu je svojevrsna diskriminacija – kazao je Selimović.

Nužno je jačati ustavnu ulogu Parlamenta Federacije BiH ukidanjuem institucije predsjednika FBiH, smatra on.

Treba također ukinuti nadležnosti kantona, a jačati federalnu i nadležnost lokalne samouprave jer su u sadašnjoj praksi kantoni  preuzeli nadležnosti koje su u funkciji lokalne samouprave. Preciznije, kantone treba zadržati kao ustavnu kategoriju i teritorije, ali gotovo sve dosadašnje  nadležnosti treba adekvatno raspodijeliti između federalnog i općinskog nivoa, naveo je Selimović.

Ismet Osmanović, predsjednik poslaničkog kluba SDA, naveo je da će njegova stranka učestvovati aktivno u parlamentarnoj proceduri inicijativa za ustavne reforme, ali i da smatra da članovi Ekspertne grupe, iako su se opsežno konsultirali s velikim krugom subjekata, nisu to učinili s nekim faktorima civilnog društva, pa ni političkog, koji o tome imaju šta reći.

Slavica Josipović je uime poslaničkog kluba Hrvatske demokratske zajednice 1990 rekla da nužnom, temeljnom ustavnom reformom  treba osigurati jednakopravnost svih naroda i građana jer je sadašnji ustav kočnica daljnjem funkcioniranju i razvoju FBiH, a ustavno uređenje BiH potpuno neefikasno i neučnikovito, presedan u svijetu.

Josipović je rekla i da Hrvati najviše trpe zbog slabljenja njihove pozicije u BiH, zbog zanemarivanja ili osporavanja ustavom zagarantovanih prava. Za Federaciju je izjavila da je entitet s bošnjačkom dominacijom, na šta je reagirao predsjedavajući poslaničkog kluba SDA Ismet Osmanović.

Između ostalog je kazao da su funkcije u federalnoj vlasti ravnomjerno raspoređene među pripadnicima konstitutivnih naroda, a Josipović zaključila: “HDZ1990 je za žurnu, suštinsku reformu FBiH, koja će osigurati institucionalnu ravnopravnost svih naroda i građana”.

Funkcionalnije, racionalnije, djelotvornije…

Obraćanja predsjedavajućih poslaničkih klubova o reformi Ustava FBiH uslijedila su nakon što su članovi ekspertne grupe predstavili  preporuke za takvu reformu na sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, koja je u toku u Sarajevu.

Član Ekspertne grupe Krešimir Zubak je kazao da on i kolege, preporučene ustavne promjene smatraju  sasvim dovoljnim da FBiH učine funkcionalnijom, racionalnijom i djelotvornijom a da ne dovedu u pitanja stečena prava.

– Promjene ustava bilo bi tehnički neizvodiv posao, pa bi bilo logično da se pristupi procesu donošenja novog ustava FBiH. Rješenje je u decentralizaciji ako želimo da građani što bolje odlučuju o svojoj sudbini. U predloženoj varijanti, kantoni nemaju ništa veće nadležnosti od pokrajina ili provincija u nekim drugim razvijenim zemljama. Predlažemo i rješenje uspostavljanja jedne nove institucije koja bi usklađivala djelovanje kantona i FBiH – kazao je, između ostalog, Zubak.

Kasim Trnka, također član Ekspertne grupe, izjavio je da predloženim načinom treba prvenstveno napraviti čist model parlamentrane demokratije “u kome imamo odnos kočnice i ravnoteže između zakonodavne i izvršne vlasti kako bi cijeli sistem uspješno funkcionisao. Parlamentu predlažemo i nekoliko proširivanja nadležnosti, posebno od institucije predsjednika i potpredsjednika FBiH na Parlament”.

Trnka je dodao da je predviđena i zajednička sjednica oba doma, na kojoj bi se  raspravljalo o najosjetljivijim pitanjima funkcioniranja života u FBiH, ustavnim promjenama, izboru sudija Ustavnog suda, funkcioniranju Vlade FBiH itd.

– Osigurati princip nacionalne ravnopravnosti – posebnu pažnju posvetili smo tome. Povećanje efikasnosti vidimo u tome što bi u pitanjima koja nisu predmet zajedničke sjednice, učestvovao Dom naroda kao intervenirajući dom koji bi mogao zaustaviti odluku Zastupničkog doma.

Mnogo smo raspravlajli o definiciji  vitalnog nacionalnog interesa i shvatili da u praksi treba zadržati postojeći mehanizam – kazao je, između ostalog, Trnka.

Preporučeno je i uvođenje institucije javnog saslušanja kandidata za Ustavni sud FBiH pred parlametarnim tijelima, dodao je.

Vehid Šehić, također član Ekspertne grupe, naveo je da će preporučene ustavne reforme neminovno dovesti do promjena Zakona o raspodjeli javnih prihoda, do finansijske decentralizacije, promjene izbornog zakonodavstva BiH te do drugih promjena.

Preporuke su poticaj za suštinske promjene, a ne budu li pretočene u ustavnu normu, predstoji posve neizvjesna budućnost, smatra član Ekspertne grupe Mile Lasić.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close