Božićna čestitka fra Lovre Gavrana, provincijala Franjevačke provincije Bosne Srebrene

Božićnu čestitku fra Lovre Gavrana, provincijala Franjevačke provincije Bosne Srebrene prenosimo u cijelosti:

Draga kršćanska braćo i sestre, dragi prijatelji Bosne Srebrene!

Jedan od bitnih sadržaja naše kršćanske vjere jest vjera u utjelovljenje Druge božanske osobe – Sina Božjega, Gospodina našega Isusa Krista. Isus Krist je centralna osoba povijesti čovječanstva i povijesti cijeloga stvorenog svijeta. On, kao Bogočovjek, jest vrhunac Božjeg djela stvaranja – jer se u njemu Bog Stvoritelj, u svojoj neizmjernoj i beskonačnoj ljubavi, sjedinio sa svojim stvorenjem i učinio ga dionikom svoje božanske naravi. Zaista neshvatljivo za čovjeka, ali ipak ostvarivo za Boga, jer Bogu je sve moguće!

Ljudi su se stoljećima pitali: Zašto je Bog postao čovjekom?

Mnogi su teolozi odgovarali da se to dogodilo zbog čovjekove potrebe! Bogu to nije trebalo, jer Bog je savršen i ništa mu ne nedostaje, ali čovjek je slab, ograničen i grešan, pa je Bog postao čovjekom da spasi čovječanstvo od njegovih grijeha i da ga učini dionikom svoga nebeskog kraljevstva i svoje nebeske slave. To je Isus Krist i ostvario svojom vjernošću i savršenom poslušnošću prema nebeskom Ocu, te svojom mukom i smrću na Križu – a Bog je to potvrdio uskrsnućem Isusa Krista od mrtvih. To je istina i s tim se slažu svi kršćanski teolozi.

Međutim, ima sve više teologa, počevši od oštroumnog crkvenog naučitelja franjevačke teološke škole, blaženog Ivana Duns Škota i njegovih sljedbenika, koji traže još dublji razlog Božjeg utjelovljenja. Oni kažu: Bog nije uvjetovan ničim, pa ni ljudskom ograničenošću i grešnošću. On je oduvijek sasvim slobodno i bezuvjetno htio postati čovjekom – ne zbog ljudskog grijeha, nego zbog svoje neizmjerne ljubavi prema čovjeku i prema svim ostalim svojim stvorenjima. Zato se Bog Stvoritelj, u čovjeku Isusu Kristu, sjedinio u ljubavi sa svojim stvorenjem – uzdižući njegovu stvorenu ljudsku narav i sjedinjujući je sa svojom Božanskom, stvoriteljskom naravi. I to je, dakako, istina!

Stoga, braćo i sestre – radujmo se, jer nas Bog, naš nebeski Otac bezuvjetno ljubi! Neka se raduju i oni koji do sad nisu poznavali te Božje ljubavi – jer Bog i njih jednako ljubi! Uzvratimo mu ljubav za ljubav i radujmo se svim srcem i svom dušom rođenju njegova Sina Isusa Krista!

U ime svih franjevaca Bosne Srebrene SRETAN BOŽIĆ želim svim našim prijateljima, svim Kristovim vjernicima i cijelom Božjem narodu diljem svijeta! Neka Kristovo rođenje udijeli radost i mir svakom stvorenju!

Sretan Božić svima! (kta/kvrpp)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close