Mišković u regionu:Dodik i Radončić

Na proslavi 20 godina postojanja Delte, koja je organizovana u Beogradu u februaru 2011, među gostima je bio i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je euforično izjavio da će najveći srpski biznismen Miroslav Mišković u narednom periodu uložiti nekoliko miliona evra u privredu RS.

I da su vrata Vlade RS otvorena za sve planove Miškovićeve kompanije. Tada su već bile poznate sumnje u dve privatizacije u kojima je učestvovao Mišković – radi se o kupovini Srpskog Oslobođenja i Robne kuće Boska u Banjaluci.

Boska je privatizovana od strane Miškovića, ali novcem iz budžeta RS. Naime, 2008. oglašena je prodaja 58 odsto akcija ove robne kuće koju kupuje konzorcijum Delta-Zekstra, čiji su vlasnici Mišković i Dragan Đurić, za tri miliona evra. U isto vreme izvršena je i kupovina Srpskog Oslobođenja / Darte, što navodi na pomisao da je sve bilo unapred planirano.

Usledio je štrajk radnika koji mesecima nisu primali plate, jer novac za Bosku nikad nije uplaćen. Delta-Zekstra je od Vlade tražila produženje roka u dva navrata, a onda se pojavljuje Dodik sa rešenjem: Vlada RS će izmiriti 80 odsto plata zaposlenih, otpremnine i dažbine, sve u vrednosti tri miliona maraka. Nakon preuzimanja Boske i otpuštanja svih radnika, dolazi do rekonstrukcije ovog objekta. Rekonstrukciju je platio Ljubo Ćubić, vlasnik Niskogradnje, a novac je vratio tako što mu je dodeljen posao rekonstrukcije i proširenja autoputa od Banjaluke do Klašnica.

Mediji su pisali da bi ova prevara možda i ostala neotkrivena da se zaposleni u Investiciono-razvojnoj banci nisu zainteresovali: Delta DMD je kažnjena sa četiri miliona KM jer se firma Darta, koju su kupili od Zekstre, zadužila četiri miliona KM preko limita koji im je dozvoljen ugovorom o privatizaciji. Tada Delta podnosi zahtev Vladi RS da ih oslobodi plaćanja višemilionske kazne i Vlada im izlazi u susret i odobrava njen zahtev da ih oslobodi plaćanja višemilionske kazne, iako su se neki članovi Saveta za privatizaciju pobunili, a radnici završili na ulici.

Mišković i Đurić su Bosku stavili pod hipoteku i podigli dugoročne kredite od 5,3 miliona KM, čime su izmirili deo obaveza iz kupoprodajnog ugovora (koje su morali da plate iz svog kapitala), a obaveze prema radnicima izmirene su tako što su Mišković i Đurić podigli kredite u iznosu od 1,33 miliona KM i 1,96 miliona KM i pozajmili Boski (!?) koja je Delti vratila novac do oktobra 2010, a dug Zekstri vraća u ratama do 2013. godine. Nakon toga Boska podiže i dva kredita od dva miliona maraka za renoviranje, ali tim novcem izvođačima radova nije plaćeno, već je to, kako je već rečeno, uradio Ćubić.

U novembru 2012. Dodik je rekao da je prilikom kupovine obveznica Boske od strane IRB-a primarno bilo rešavanje problema ovog preduzeća: “Problem je rešen kako je rešen, ali to ne znači da Boska ne treba da izmiruje svoje obaveze i samo pozivam na njihovo izmirivanje u skladu sa zakonom “. No, novca nema.

U izveštaju revizora za 2007. navodi se da je firma Darta kupila 65 odsto državnog kapitala u Srpskom Oslobođenju za 100 KM (50 evra). Dartu zatim kupuje Zekstra, nakon čega počinje višemilionsko zaduživanje i stavljanje imovine Srpskog Oslobođenja pod hipoteku. Dalje se navodi da je Oslobođenje uzimalo hipotekarne kredite od kojih je najveći deo, kao beskamatne pozajmice, išao većinskom vlasniku. Ove firme 2008. kupuje Mišković, odnosno njegova Delta DMD.

Mediji su pisali da bi ova prevara možda i ostala neotkrivena da se zaposleni u Investiciono-razvojnoj banci nisu zainteresovali: Delta DMD je kažnjena sa četiri miliona KM jer se firma Darta, koju su kupili od Zekstre, zadužila četiri miliona KM preko limita koji im je dozvoljen ugovorom o privatizaciji. Tada Delta podnosi zahtev Vladi RS da ih oslobodi plaćanja višemilionske kazne i Vlada im izlazi u susret i odobrava njen zahtev da ih oslobodi plaćanja višemilionske kazne, iako su se neki članovi Saveta za privatizaciju pobunili, a radnici završili na ulici.

“Poslovna ekspanzija Delta holdinga očekuje se u Republici Srpskoj, gde zauzima značajno mesto u poslovnom svetu”, rekao je na proslavi 20 godina Delte Milorad Dodik

U junu 2007. Miroslav Mišković sa Fahrudinom Radončićem, tadašnjim vlasnikom Avaza, današnjim ministrom sigurnosti BiH, u Sarajevu potpisuje ugovor o osnivanju kompanije Prezident nekretnine koja je registrovana u februaru 2008. godine. Na adresi – Avaza. Zvanično, u sudskom registru vlasnici kompanije bili su: Delta Real Estate (Beograd) 50 odsto, Vaniti International Corporation (Belize) 25 i Avaz (Sarajevo) 25 odsto.

Prvi zajednički poslovni poduhvat Miškovića i Radončića bio je kupovina atraktivne lokacije u Tuzli s ciljem gradnje stambeno-poslovnog centra. U to vreme Radončić dobija kredit od Komercijalne banke Beograd pod ekstra povoljnim uslovima o kojima su i srpski privrednici sanjali. Taj kredit se povezuje sa prezident, a u “posredovanju” kupovine tog zemljišta “lobirali” su Naser Keljmendi i Naser Orić.

Prezident nekretnine osnovane su sa 2.000 KM osnivačkog uloga, no ubrzo preko Belizea Avazu stiže uplata u iznosu od 9.360.000 KM – prva rata za tržni centar, koji je nakon razlaza partnera ostao u vlasništvu Avaza.

U septembru 2008. Delta Real Estate iz Beograda preuzima nekadašnji sarajevski gigant za proizvodnju namještaja – Standard, i to većinski deo (oko 60 odsto akcija) za nekih desetak miliona maraka. Dve godine kasnije, 2010. otkupljuju još deonica Standarda i povećavaju svoj udeo na 88,9 odsto vlasništva. Mali akcionari uputili su Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu prijavu u kojoj, između ostalog, Miškovića terete za nestanak oko 10 miliona evra i ukazuju da su direktori Standarda na neku kompaniju na Kipru prebacili oko šest miliona maraka, iako o tome nije postojala odluka organa društva.

Nakon toga dolazi do podele Standarda na dva društva i Olectar Impek Limited, firma sa Kipra, postaje većinski vlasnik Standard Furniture Factori Sarajevo, a Miškovićev DRE ostaje većinski vlasnik Standard nekretnina.

Trenutno Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu proverava privatizaciju Standarda.

b92

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close