Bosanske piramide privlače turiste iako sezona još nije ni počela

Iako turistička sezona u Visokom zvanično još nije počela, lijepo vrijeme i ugodne temperature privukle su proteklog vikenda veliki broj gostiju u Bosansku dolinu piramida.

Oduševljeni viđenim

Osim domaćih turista iz cijele BiH, na lokacijama tunela Ravne kod Visokog te na bosanskim piramidama Sunca i Mjeseca zatekli smo i goste iz Slovenije, Njemačke, Španije, Holandije i drugih evropskih zemalja.

Piramide u Visokom preplavili turisti iz EU

 

Pronalazač piramida Semir Osmanagić proteklih dana nije bio u BiH, a vrijeme provodi u SAD-u, kao i u Kataru, Kuvajtu, a do početka Međunarodne radne akcije volontera MRAV 2013. Osmanagić će održati predavanja i u Meksiku, Bugarskoj, Srbiji i BiH. Na Piramidi Sunca zatekli smo Bosance koji već godinama žive i rade u Holandiji. Nedžad Ibrahimagić je prvi put na piramidama sa svojom porodicom, a nije krio oduševljenje viđenim.

– Ovo je prvi put da sam u posjeti piramidama i, iskren da budem, vjerujem da ovdje nešto postoji i vjerujem da se radi o zaista atraktivnom i za historiju, ali i budućnost izuzetno bitnom arheološkom nalazištu – kazao je Ibrahimagić, rođeni Zeničanin koji već duže vrijeme živi u Holandiji.

Veliki broj Slovenaca je, također, oduševljen viđenim, a na ulazu u tunel Ravne zatekli smo i veću grupu Slovenaca iz Kopera, a među njima i Irinu Groboljšek, koja se u Visoko vraća već nekoliko puta.

– Oduševljena jesam jer sam već nekoliko puta bila ovdje i svaki put se vraćam da pokažem svojim prijateljima o čemu se to radi. Najviše sam oduševljena tunelima i energijom koju je moguće osjetiti u njima, a vrlo je bitno i kako se osjećam prije i poslije ulaska u tunele, razlika se zaista osjeti – istakla je Groboljšek.

Zanimljivi suveniri

Zvanični početak nove arheološke sezone i Međunarodne radne akcije MRAV 2013. je 2. juna, ali turisti u velikom broju već posjećuju nalazišta oko Visokog. Namik Ruvić bavi se prodajom zanimljivih suvenira koje sam izrađuje, a kao najbolje mušterije Ruvić je istakao Slovence, Austrijance i Nijemce.

– Radi se o suvenirima, ali i proizvodima koji dolaze direktno iz Visokog. Nešto se uvijek i proda, uprkos ekonomskoj krizi u Evropi – ističe Ruvić.

Ljeto uvijek zanimljivo

U povratku s Piramide Sunca sreli smo dvije Visočanke. Lejla Sarač i Lejla Ismić slobodno vrijeme koriste za šetnju do Piramide Sunca.

 

Sarač i Ismić: Ugodna šetnja

– Lijepo vrijeme uvijek iskoristimo za odlazak u prirodu, a prilika je to i za laganu šetnju na Piramidu Sunca. Ljeti je izuzetno zanimljivo, jer su piramide prepune turista – kazale su nam Visočanke.

avaz

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close