Borivoje SIMIĆ: “Pljuske” domaćim vlastima na Sarajevo Business Forumu

Neko će Peti Sarajevo Business Forum pamtiti po dogovoru o osnivanju korporacije za poljoprivedu sa planiranim kapitalom od 100 milona eura, neko po izostanku jednog broja najavljenih značajnih gostiju, neko i po obilnoj kiši koja se sručila na Sarajevo i BiH, ali čini se da će ovogodšnji sarajevski Davos, kako ovaj skup neki nazvaše, između ostalog, biti zapamćen i po “pljuskama” domaćim vlastima.

Pše: Borivoje SIMIĆ

Iz usta nekoliko uglednih gostiju mogli smo čuti direktne dobronamjerne poruke, lišene kurtoaznog dodvoravanja i uobičajene diplomatske retorike, koje pogađaju direktno u srž naših slabosti.
Upravo i to je jedna od funkcija Sarajevo Business Foruma, a koji u nastojanju da našu zemlju i cijeli region približi investitorima i otvori mogućnosti za ulaganja, ukaže i na to kako nas drugi vide da bismo na bazi toga mogli popravljati stanje.
No, da nas drugi baš i ne vide onako kako bismo mi voljeli i kakvim nas u svojoj narciosidnosti prikazuju domaći političari (a kakvim su nas prikazivali i na samom Forumu), najbolje svjedoče i riječi predstavnika katarske kompanije Al Meera Consumers Goods Saifa Al Sowaidija koji je poručio:
– Nemojte stalno ponavljati da imate resurse. Ono što sam ja primijetio jeste da vama nedostaje brending i marketing. Trebate poraditi na tome.
Papagajsko ponavljanje floskule kako smo zemlja “neotkrivenih mogućnosti” neće samo po sebi privući investitore, baš kao što to neće učiniti ni “preporuka” dan prije početka Foruma srbijanskog premijera Aleksandra Vučića koji je o BiH svojim prijeteljima iz islamskog svijeta rekao “sve najbolje”.
Niti je potrebno da nam Vučić “posreduje” kod islamskog svijeta niti je potrebno da izigravamo sirotu “braću” kojoj treba pomoć.
Ali, sasvim sigurno je potrebno da radimo na vlastitom imidžu i popravljamo sliku koju o sebi gradimo u svijetu.
“Braća”, koji odavno nisu samo potrošači “petrol-dolara” nego su se preobrazili u poslovan svijet koji snažno vuče naprijed, doći će kada vide da u BiH postoji politička i pravna sigurnost, borba protiv korupcije i povoljan ambijent za investiranje.
Mnogi su nam i ove godne tokom Foruma dali savjete šta treba činiti, ali čini se kako su poruke turskog ministra Davutoglua najjače zazvučale.
On je poručio da su za uspjeh potrebni vizija i dobra vlada, navodeći kao primjer upravo recept njegove zemlje – Turske, a kao što sami možemo zaključiti ni jedno od toga dvoga nemamo.
Dok je ministar Davutoglu potcrtavao bitnost stabilne i jedinstvene vlade, prostrujala je državom informacija da Stranka SBB pokreće inicijativu za smjenu minstara SDP-a, što je samo još jedan domaći “doprinos” onome što ne treba da radimo – jer politička nestabilnost najveći je rastjerivač investicija.
Pitanje je da li su ove poruke i dobronamjerne lekcije doprle do ušiju i da li će mijenjati stanje, ali su sasvim sigurno dobro došle da razbiju sliku koju nam naturaju domaće političke elite.
Umjesto što česte posjete zemljama Zaliva koriste za obmanijvanje domaće javnosti izjavama o stotinama hiljada radnih mjesta koja samo što nisu otvorena, domaći lideri trebali bi poraditi na konkretnim projektima i poslovnim prilikama. To je ono što Vučića razlikuje od bh.lidera i objašnjava njegov uspjeh u islamskom svijetu.
Između ostalog, učesnici foruma su kazali su i da bi u BiH bilo puno više gostiju iz arapskog svjeta, kada bi se nešto uradilo po pitanju načina dolaska u BiH.
Ovo je baš jedan lijep zadatak za političare jer oni su ti koji treba da naprave prvi korak u otvaranju transportnih koridora koji će prokrčiti put dolaska turista koji su, između ostalog, poznati po tome što troše iznad prosjeka.
Neiskorištenih potencijala o kojima se toliko isprazno priča je, dakle, puno: potrebno je raditi na njihovom pretvaranju u konkretne poduhvate.

Indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close