Borivoje SIMIĆ: Ako je i od države, previše je….

Piše: Borivoje SIMIĆ

Kad državi ponestane novca, kao što je to sada slučaj, onda domišlja različite načine da oglobi svoje podanike.
Tako se ovih dana Porezna uprava u Federaciji BiH dosjetila da pročešlja obračune poreza na dohodak i tamo gdje je ustanovila neusklađenost odlučila udariti po džepovima poreznih obveznika.

Nije, naravno, sporno da li je to utemeljeno u zakonu, ono sa čim se teško pomiriti jeste da se država šest godina od početka primjene Poreza na dohodak “sjetila” da provjerava usklađenost koeficijanata, kao i da li pojedini obveznici imaju porezne kartice.

Ova vremenska distanca je jako jako bitna, jer se obračuni poreza na dohodak i izračunati odbici ne mogu retroaktivno korigovati i tamo gdje su prisutne “greške” porezni obveznici su dužni nadoplaćivati razliku za svaki mjesec plaća koje su im isplaćene. Mnogi a da uopšte nisu ni znali da nemaju poreznu karticu!!!
Možete zamilisiti o kojim ciframa je riječ tamo gdje su “greške” ustanovljene.
Odlična “caka” da se napune prazni budžeti, kako bi se mogla održavati redovnost isplata plaća administracije, penzije, socijalna i druga davanja.
Pa još uz to kada naiđate na “peglanje” administracije i biroratske zavrzlame (ispravke plaća, izmjene obrazaca, prijave…)da sve to izmirite, onda Vam se smuči ne samo biznis nego i život.

Ne znamo sa čim je smjena direktora Porezne uprave FBiH Midhata Arifovića povezana, jer službeno osim famoznog “isteka mandata” nije bilo drugog objašnjenja, ali je za očekivati da će slijediti novi udari i zahvatanja iz džepova privrede i građana.

O tome govore i najnovije mjere i inicijative koje dolaze od federalne Vlade, a kojima se predviđaju samo novi nameti za privredu i ukidanje postojećih subvencija i olakšica.

No, uprkos svemu, poslodavci se u ovoj državi dežurni krivci za sve, iako na plećima nose ogroman teret poreza, doprinosa, taksi….Tako su ovih dana krivi jer kasne isplate penzija, ali niko neće da pomene i drugu stranu medalje, a to je da su toliko opterećeni da mnogi od njih ne mogu redovno uplaćivati doprinose.

Niko u ovoj državi ne analizira zašto više od 40 hiljada poslovnih subjekata ima blokiran bar jedan transakcijski račun. Neće biti da svi poslodavci gledaju kako će strpati pare u svoj džep a ostati dužni državi, dobavljačima, komitentima…

Uprkos svemu, država smišlja nove načine za zagorča život poduzetnicima.
Ako je i od države, previše je…

Indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close