Boris Pavelić: Je li HDZ još uvijek zločinačka organizacija?

Dva su pitanja politički relevantna nakon jučerašnje presude HDZ-u i Ivi Sanaderu. Prvo, je li HDZ još uvijek zločinačka organizacija? I drugo, hoće li HDZ-ovi birači napokon shvatiti kome daju glas?

(Autor: )

Nije naime ništa novo da je HDZ zločinačka organizacija. Ta teška optužba javno je prvi put izrečena prije četrnaest godina, u vrijeme Tuđmanove smrti i HDZ-ova izbornog poraza 2000. Izrekli su je novinari, svjesni nezakonitosti, bezobzirnosti, samovolje i bahatosti kojom je Tuđmanova vlast izolirala, osiromašila i pokvarila zemlju.

Sada je to i sudski dokazano. HDZ, dakako, već tvrdi da se presuda za Fimi Mediju – koju je superiorno i uravnoteženo iznijela sutkinja Ivana Čalić – ne odnosi na cijelu stranku. ”Nikada, ali nikada nećemo prihvatiti kolektivnu odgovornost”, zavapio je predsjednik HDZ-a još dok je sutkinja Čalić govorila u sudnici.

Prihvatili ili ne, kolektivna odgovornost postoji. I nije HDZ bio zločinačka organizacija samo u Sanaderovome mandatu, ”od kraja 2003. do 2. srpnja 2009.”, kako su dokazale sjajne tužiteljice Mostečak i Rukavina.

Moglo bi se uvjerljivo argumentirati kako je HDZ to postao najkasnije za parlamentarnih izbora 2. kolovoza 1992. Stranka je opet bila osvojila apsolutnu vlast, a Tuđman prvi put neposredno izabran za predsjednika države.

Evo što je Tuđman izjavio na konferenciji za novinare 10. kolovoza 1992: ”Nova vlada i ja kao predsjednik imat ćemo puna ovlaštenja da program kojim smo pobijedili dosljedno provedemo, jer nećemo biti ograničeni niti međunarodnim čimbenicima, niti unutarnjim obzirima zbog ratnih okolnosti.

Odlučno ćemo krenuti u provedbu učvršćenja demokratskog poretka, stvaranje posve novog pravnog sustava, poticanje gospodarskog razvitka, zapošljavanja i privatnog poduzetništva”.

Dva desetljeća kasnije saldo je zastrašujući: Hrvatska je postala civilizirana europska država tek kada je počela razgrađivati taj Tuđmanov ”učvršćeni demokratski poredak”; sam Tuđman proglašen je dijelom zločinačkog pothvata agresije na BiH; neki su njegovi pouzdanici osuđeni za ratne zločine; industrija je razorena; pravni sustav s mukom se oporavlja; izbore je HDZ dobivao nelegalnim novcem, a društvo je onečišćeno šovinizmom – i sad, na kraju, Tuđmanova je stranka i sudski proglašena ”grupom u kaznenom smislu”.

Naprosto: HDZ je od svojih najranijih početaka autoritarna i nedemokratska organizacija koja sama iz sebe generira nezakonitost. I tu počinju ključna pitanja: je li HDZ takav i pod Karamarkom te mogu li HDZ -ovi birači osvijestiti štetnost vlastitoga izbora?

Jest, odgovorit ćemo – HDZ je i pod Karamarkom takav. Odbacimo iluzije: sudimo li po ciljevima i metodama sadašnjega predsjednika, današnji bi se HDZ mogao pokazati opasnijim i od Tuđmanovoga. I ne kani se mijenjati sudeći po prvoj reakciji na presudu.

A birači? E, demokracija je sustav koji brani svačije pravo da bira vlastitu štetu. Zbog tog pesimističnog uvjerenja – da ni HDZ ni njegovi birači nisu sposobni za promjenu – strahujemo da će se epohalna presuda sutkinje Čalić pokazati manje važnom nego što uistinu jest.

(Prenosimo s portala Novog lista)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close