Borci ISIS-a masovno se drogiraju

Turci su za vikend na granici sa Sirijom zaplijenili 2 tone Captagona

Independent. Captagon zovu tabletom koja pogoni sirijski rat i od šverca te droge profitiraju sve zaraćene strane. Captagon je od početka građanskog rata u Siriji velika tema. Ovo su najvažnije stvari dosad poznate o tome:
1. Policajac koje pregovarao s napadačima u Parizu tvrdi da su bili drogirani
Francuski policajac, specijalist pregovarač u talačkim krizama, koji je prošlog petka tijekom terorističkih napada na Pariz u četiri navrata pregovarao s napadačima u dvorani Bataclan, za Sky News je izjavio da je prilično uvjeren kako su bili drogirani.

Pregovarač identificiran samo kao Pascal pregovarao je s Omarom Mostefaijem i Samijem Amimourom i tvrdi da su “bili jako nervozni, uznemireni, zbunjeni, kao da su pod utjecajem nekih droga… unedogled su ponavljali iste fraze: ‘Mi smo vojnici kalifata. Ovo je krivnja predsjednika Hollandea. Vi napadate naše žene i djecu u Siriji. Mi se sad branimo napadajući žene i djecu u Parizu'”.
Da su napadači djelovali kao da su drogirani ispričalo je i niz svjedoka napada. Forenzički nalazi još nisu potvrdili njihove dojmove.

 

2. Captagon je pronađen u sobi Salaha Abdeslama
Po izvještajima francuskih medija, koji se pozivaju na izvore u policiji, Captagon je pronađen u pretresu stana terorista Salaha Abdeslama, koji je sudjelovao u napadima u Parizu, a koji je sada u bijegu i traži ga cijela Europa.

 

3. Captagon je zaplijenjen na granici sa Sirijom
Tursko ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo je da su policijske jedinice za suzbijanje trgovine narkoticima zaplijenile gotovo dvije tone Captagona u dvije odvojene racije i pokrajini Hatay na istoku zemlje, u blizini granice sa Sirijom.

 

4. Zaplijenjena droga vrijedi 220 milijuna dolara
U prvoj raciji zaplijenjeno je 7,3 milijuna tableta spremnih za slanje, skrivene u 1300 filtara za ulje, javio je AFP. Drugih 3,6 milijuna zaplijenjeno je u tajnom skladištu. Ukupna vrijednost zaplijenjene droge procjenjuje se na 220 milijuna dolara. Uhićeni su jedan Sirijac i dvoje turskih državljana, osumnjičenih za organiziranje šverca.

 

5. Captagon je lijek za hiperaktivnost, zabranjen 80-ih
Captagon je ime sintetskog stimulansa. Dobiva se miješanjem fenetilina (koji pripada amfetaminima), kofeina i nekoliko drugih tvari. Prvi je put proizveden 60-ih godina za liječenje hiperaktivnosti, narkolepsije i depresije, ali je do 80-ih zabranjen u većini zemalja jer izaziva ovisnost.

 

6. Ostao je popularan na Bliskom istoku
Na Bliskom istoku Captagon je ostao vrlo popularan. U Saudijskoj Arabiji zaplijeni se 55 milijuna tableta godišnje, a pretpostavlja se da je 10 posto od toga prokrijumčareno u zemlju. Prema UN-ovim izvještajima iz 2013.  64 posto svih zapljena amfetamina na svijetu dogodi se na Bliskom istoku, većina u obliku Captagon tableta.

 

7. Saudijski princ uhvaćen je nedavno s dvije tone
Nedavno smo pisali o princu iz vladajuće obitelji Al Saud kojemu je libanonska policija u privatnom avionu na aerodromu u Bejrutu pronašla 40 torbi punih Captagona, dvije tone droge, što je najveća zapljena narkotika u povijesti tog aerodroma. Riječ je vrlo prometnom mjestu kad je u pitanju krijumčarenje droge na Bliskom istoku. Uhićeno je deset osoba, među njima i princ. Libanonski sud optužio ih je za šverc narkotika.

 

8. Captagon je jeftin i jednostavan za proizvodnju
Captagon je jednostavan i jeftin za proizvodnju, jer se većina sastojaka može legalno nabaviti. Prodaje se za oko 20 dolara po tableti. Ima tipične efekte stimulansa, izaziva euforiju, pričljivost, nestaje potreba za snom i hranom i čovjek ima puno energije.

 

9. Ali, navodno nije tako jak stimulans kao što se piše
Nakon što je Washington Post objavio slavni članak o Captagonu kao “tableti koja pokreće sirijski rat” i daje nadljudske sposobnosti borcima, Vox je objavio uravnoteženiji nastavak priče s analizama farmaceuta koji tvrde da “te tablete, poput drugih amfetamina, daju nalet energije, povećavaju fokus i umanjuju potrebu za snom na dulje vrijeme, ali ne mogu ni u kome izazvati osjećaj nadljudske budnosti, hrabrosti, snage ni otpornosti na bol, osim ako nije riječ o rijetkom slučaju placebo efekta”. Nadalje, stručnjaci tvrde da je Adderall, stimulans popularan, primjerice, na američkim koledžima, puno jači od Captagona, a i on rijetko izaziva psihotične epizode koje se pripisuju omiljenoj drogi ISIS-a.

 

10. Kažu da Al-Qa’ida ne uzima Captagon
Priča se da jedino vojnici iz skupina povezanih s Al-Qa’idom ne uzimaju Captagon jer smatraju da im vjera to brani. Ostali ga navodno masovno troše, najčešće u noćnim misijama i dugim bitkama. Liječnici, međutim, upozoravaju da se potražnja za tom drogom nažalost širi i među očajnim civilima u Siriji.

 

11. Proizvodi se u istočnim članicama EU
Prema UN-ovu Uredu za narkotike i kriminal, Sirija je već godinama tranzit za drogu, koja dolazi iz Europe, Turske i LIbanona i ide uzemlje  Zaljeva. Posljednjih godina počela je proizvodnja u Bugarskoj, Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Rumunjskoj. Libanonska policija lani je u Bejrutu uhitila bugarskog kemičara B. Karbozova (47) koji je vodio centralnu mrežu za proizvodnju u toj zemlji. Karbozova su zvali “zloglasnim kuharom”.

 

12. Proizvodnja na istoku iz Libanona seli u Siriju
Otkad je počeo rat i raspala se infrastruktura države, oružane skupine Siriju su pretvorile u glavnog proizvođača, piše Reuters. Nekadašnji centar, libanonska dolina Bekaa, od 2011. je izgubio 90 posto proizvodnje Captagona, jer se sve preselilo u Siriju.

 

13. Tržište još drži Hezbollah i profit koristi za pomoć Asadu
Iako nema čvrstih dokaza, pretpostavlja se da se najveći dio zarade od šverca Captagona koristi za kupovinu oružja. Bivši dužnosnik američkog ministarstva financija Matthew Levitt, direktor Antiterorističkog i obavještajnog programa Stein na Institutu Washington, objavio je nekoliko istraživanja o ulozi libanonskog Hezbollaha u sirijskom ratu, koja su fokusirana na njihovo korištenje iranskog novca i vlastite mreže za proizvodnju i prodaju droge za pomoć sirijskom diktatoru Bašaru al-Asadu.

 

(telegram.hr)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close