Borba protiv korupcije traži akciju cijelog društva

Skupština Antikorupcione mreže u BiH

Efikasne borbe protiv korupcije neće biti ukoliko u antikoruptivne akcije ne budu uključeni svi segmenti društva, od institucija do nevladinih organizacija, na planski, sistemski i institucionalan način, poručeno je na Četvrtoj skupštini Antikorupcione mreže u BiH /Account/, koja se danas održava u Sarajevu.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić istakao je da je korupcija, kao zloupotreba javnih ovlaštenja radi ličnog interesa i koristi, jedan od najvećih problema u BiH.

Prema njegovim riječima, borba protiv korupcije u vrhu je prioriteta aktuelne vlasti na nivou BiH, jer su pravda i pravičnost ključ ekonomskog i socijalnog oporavka i napretka.

“Savjet ministara BiH istinski je opredijeljen za stvaranje otvorenog i demokratskog društva u kojem nema mjesta za koruptivno ponašanje. Naš cilj je EU, za šta je potrebno uspostaviti širok i efikasan pravni okvir za borbu protiv korupcije i svih oblika kriminala, koju treba voditi na sistemski i institucionalan način”, rekao je Zvizdić.

To se, ističe on, ne može uraditi bez pomoći i učešća cjelokupnog društva, svake institucije, posebno medija, ali i svakog pojedinca.

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Ljilja Zovko /HDZ BiH/ smatra da je “korupcija globalno zlo koje se brzo širi, i koje zahtijeva energičan odgovor cijelog društva”.

Prema njenim riječima, uspostavljanje efikasnog zakonodavnog okvira mora biti prioritet u borbi protiv korupcije.

Direktor Agencije za prevenciju korupcije i kordinaciju borbe protiv korupcije /APIK/ Sead Lisak podržao je rad Akaunta, naglašavajući značaj učešća civilnog sektora u borbi protiv korpucije.

On je istakao da APIK za svoje djelovanje u posljednje vrijeme dobija određene pozitivne političke signale što ohrabruje i budi optimizam u efikasnije provođenje budućih antikorupcionih akcija u BiH.

Američki ambasador u BiH Maureen Cormack rekla je novinarima da je Ambasada SAD cijelu sedmicu posvetila promociji borbe protiv korupcije.

Ona je zahvalila i članovima Akaunta za liderstvo i napore koju ulažu na planu borbe protiv korupcije u BiH i najavila finansiranje više projekata u vezi sa antikorutivnim aktivnostima u narednom periodu u BiH.

Cormackova je uputila podršku i takozvanim zviždačima, koji javno upozoravaju i alarmiraju javnost na korupciju u BiH.

Prema njenim riječima, i aktuelna vlast u BiH zaslužuje priznanje na usvajanju Strategije i Akcionog plana za borbu protiv korupcije.

Sa druge strane, direktor Akaunta Eldin Karić rekao je da, za razliku od prošlih godina, više nije optimista u pogledu efikasne borbe protiv korupcije u BiH.

On je izrazio uvjerenje da su građani BiH, ipak, sve više svjesni zla koje korupcija nanosi svim segmentima društva, bilo da je riječ o javnim nabavkama ili zapošljavanju, zdravstvu, obrazovanju i drugo, a koje koči priliv stranih direktnih investicija i samim tim i stvaranje boljeg poslovnog okruženja te otvaranje novih radnih mjesta.

Na današnjem skupu predstavljen je akcioni plan Akaunta u prevenciji i borbi protiv korupcije do 2019. godine.

Akcioni plan sadrži pet sektora – zaštita “zviždača”, javne nabavke, zdravstvo, zapošljavanje u javnom sektoru i obrazovanje.

Projekat Mreže realizuju Centar za razvoj medija i analize u partnerstvu sa Udruženjem “Infohaus”, te 63 organizacije civilnog društva sa područja cijele BiH.

Projekat finansira Američka agencija za međunarodni razvoj.

(SRNA)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close