logo
bios

Boje Bosne i Hercegovine branit će 21 mladi sportista

Objavljeno prije 1 godina . u sub, feb 9th, 2019

Ko su domaći sportisti koji će nastupiti na EYOF-u

Naša država imat će predstavnike u pet sportova, alpskom skijanju, skijaškom trčanju, biatlonu, snoubordu i brzom klizanju

Na Evropskom omladinskom olimpijskom festivalu – EYOF 2019 boje Bosne i Hercegovine branit će 21 mladi sportista u pet sportova, alpskom skijanju, skijaškom trčanju, biatlonu, snoubordu i brzom klizanju.  

Najbrojnije timove Bosna i Hercegovina će imati u skijaškom trčanju i biatlonu, u kojima će nastupiti 10 takmičarki i takmičara – Marija Jokić, Anđela Samardžija, Andrija Jugović, Đorđe Santrač, Luka Vrećo, Aleksa Vuković, Predrag Pantić, Uroš Lalović, Davor Škipina i Nikola Gavrilović. 

Ko je u timu

U alpskom skijanju bit će osam predstavnika – Esma Alić, Nina Petrović, Aiša Kantardžić, Ajlin Zuhrić, Harun Kunovac, Samir Hasanbegović, Kemal Karić i Strahinja Aranaut.

U snoubordu će nastupiti Asja Klačar i Selina Memić, a jedina bh. predstavnica u brzom klizanju (shot track) je Sumeja Zaimović.

U bh. olimpijskom timu još će biti osam trenera – Mirza Nezirović i Almir Bužo (alpsko skijanje), Goran Santrač i Dragan Jeftović (ski-trčanje), Goran Mumović i Bojan Minić (biatlon), Haris Burić (snoubord) i Nihad Bašić (brzo klizanje), te šef misije Said Fazlagić i zamjenik Samra Jurišić.

Na predstavljanju bh. tima prije nekoliko dana član Predsjedništva Olimpijskog komiteta BiH Izet Rađo kazao je da u svijetu nema puno olimpijskih gradova, a još manje gradova u kojim se dva puta upalio olimpijski plamen.

Imamo privilegiju

– Sarajevo je 1984. imalo tu privilegiju da upali olimpijski plamen, a imat će je ponovo u nedjelju na stadionu Koševo zajedno s Istočnim Sarajevom. EYOF je izvanredan alat da živimo drugačiju BiH, da živimo u BiH u kojoj će preovladavati vrijednosti koje sa sobom nosi EYOF, to su izvrsnost, respekt, prijateljstvo, povjerenje, poštovanje i fer-plej. To je ono što treba da ostane kao naslijeđe kada odu mladi ljudi iz 46 evropskih zemalja. BiH je ponosna na ovaj projekt, koji će probuditi emocije i dizajnirati mladim ljudima budućnost. Ovaj put nam dolazi mladost Evrope, dočekuje je naša mladost, učinimo sve u budućnosti da naša mladost ostane u BiH i dobije najbolju šansu – kazao je Rađo.

Na ceremoniji svečanog otvaranja EYOF-a, koje je na programu u nedjelju, 10. februara, na stadionu “Asim Ferhatović Hase”, odlukom Izvršnog odbora OKBiH, olimpijski plaman će upaliti najbolja sportašica BiH, džudistkinja Larisa Cerić. Zastavu BiH na svečanom defileu učesnika nosit će alpska skijašica Esma Alić, u ime svih sportista učesnika EYOF-a zakletvu će položiti Asja Klačar, u ime trenera Nihad Bašić, a u ime sudija Slaviša Lučić.

Larisa Cerić

Upalit će olimpijski plamen na ceremoniji svečanog otvaranja EYOF-a, koje je na programu u nedjelju, 10. februara, na stadionu “Asim Ferhatović Hase”

Esma Alić

nosit će zastavu BiH na svečanom defileu učesnika

Asja Klačar

u ime svih sportista učesnika EYOF-a položit će zakletvu

avaz.ba

Foto: (Foto: S. Saletović)

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh