Boja i miris urina otkrivaju od čega bolujete

Dr. Mark R. Ellerkmann iz Centra za žensko zdravlje i medicinu Weinberg u Baltimoreu objašnjava da miris i boja urina, te učestalost mokrenja mogu otkriti postojeće zdravstvene probleme ili neka druga stanja.

Boja, miris ili učestalost ispuštanja urina otkrivaju sljedeća stanja:

1. Imate ozljede ili bolesti
Ako se u urinu nalaze crvene krvne stanice, to bi moglo ukazivati ​​na različita stanja, od bubrežnih kamenaca do utjecaja neke ozljede (u rijetkim slučajevima to može biti uzrokovano napornim vježbama). Slatki miris može biti pokazatelj dijabetesa jer tijelo ne može obraditi glukozu. Ako ste stariji od 35 godina i češće morate ispuštati urin, to može imati veze s pojavom mioma na maternici, benignih tumora koji mogu pritisnuti mjehur. Dakle, ako vidite krv, osjetite neugodan miris ili uočite neke nove i čudne simptome – posjetite ljekara.

2. Trudni ste

Test za trudnoću analizira urin jer fetus počinje lučiti hormon humani korionski gonadotropin ili hCG, koji se nalazi u urinu trudnih žena. Neke žene će također primijetiti jak, opor miris urina, čak i prije nego što saznaju da su trudne.

Učestalo mokrenje sastavni je dio trudnoće – bubrezi moraju više raditi kako bi uklonili otpadne tvari trudnice i fetusa. Osim toga, beba raste i stvara pritisak na mjehur.

3. Zaista volite kupine, cveklu ili šparoge
Određene vrste voća i povrća koje sadrže tamne pigmente (poput antocijanina koji cvekli i kupinama daje crvenu boju) mogu promijeniti boju urina. Slično djeluje i hrana bogata karotenom, poput mrkve, slatkog krompira i bundeve. Ovakva promjena boje mokraće nije razlog za uzbunu, pazite samo da ubuduće jedete manje takve hrane, odnosno da jedete raznoliko voće i povrće. Vitamini mogu imati sličan učinak, osobito vitamin C, kao i određeni lijekovi. Naravno, tu su i šparoge koje mijenjaju miris urina, što uzrokuje bezopasna tvar koju sadrže.

4. Imate infekciju urinarnog trakta
Osjećaj peckanja je prilično dobar pokazatelj da imate infekciju urinarnog trakta. Jednako tako, ako morate na zahod više od sedam puta dnevno, a ne pijete puno vode, to ukazuje da trebate posjetiti ljekara. Ostali simptomi mogu uključivati ​​temperaturu, groznicu, a prisutnost crvenih krvnih stanica može povremeno obojiti urin u ružičasto. S druge strane, bijele krvne stanice koje se bore s infekcijom mogu zamagliti urin ili uzrokovati neugodan miris. Ako osjetite bilo koji od ovih simptoma, vjerovatno će vam trebati antibiotici. Sok od brusnica može spriječiti pojavu infekcije jer će se bakterije teže pridržavati za stijenku mjehura.

5. Pijete vino i kafu, jedete čokoladu i ljuti umak
Ako patite od inkontinencije, ona se može pogoršati. Iako to nije jako često kod žena mlađih od 40 godina, ipak se može dogoditi ako ste rodili ili imali ginekološku operaciju. Kafa, alkohol, šećer i jako začinjena hrana mogu iritirati stijenku mjehura i pogoršati stanje, piše Magazin.

6. Dehidrirani ste
Sigurno ste čuli da urin tamnožute boje može ukazivati na dehidraciju. Ako ste unijeli dovoljno vode, urin treba biti bistar. I jak miris mokraće, također zbog koncentracije, znak je dehidracije. Ne zaboravite i da voće i povrće sadrže dosta vode pa će pridonijeti hidrataciji organizma. Umor i razdražljivost mogu ukazivati ​​na dehidraciju.

 

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close