Bogat program obilježavanja 30. godišnjice ZOI u Sarajevu

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine, zajedno sa Gradom Sarajevom i drugim relevantnim subjektima raznovrsnim aktivnostima obilježit će 30. godišnjicu Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

S obzirom na to da će na godišnjicu sarajevske olimpijade najbolji bh. takmičari biti u Sočiju na olimpijskim igrama, OKBiH odlučio je da ovaj put godišnjicu obilježi kroz organizaciju pojedinih takmičenja na ledu i snijegu.

”U okviru manifestacije obilježavanja godišnjice sarajevske olimpijade podržat ćemo projekt Hokejaškog saveza BiH, odnosno odigravanje utakmice HK Olimpija u EBEL ligi na Zetri, zatim Sarajevo Open u umjetničkom klizanju gdje nam dolazi stotinjak mladih klizača. Na našem izboru sportiste godine gost nam je bio Jure Franko koji je osvježio sjećanja na sarajevsku olimpijadu, a očekujemo i dolazak Sande Dubravčić”, kazao je Agenciji Fena direktor sporta, međunarodnih odnosa i projekata i v.d. generalni sekretar Olimpijskog komiteta BiH Said Fazlagić.

Podsjetio je na projekt OKBiH ‘Slavimo olimpizam’, čiji je cilj priprema svih segmenata bh. društva za što bolju i uspješniju realizaciju velikog sportskog takmičenja – Evropskog zimskog olimpijskog festivala za mlade (EYOWF) čiji su domaćini 2017. godine gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo.

Projekt će svoju kulminaciju imati kroz organizaciju Olimpijskog sportskog vikenda 31. januara i 1. i 2. februara na olimpijskim ljepoticama Jahorini i Bjelašnici i u Olimpijskoj dvorani ‘Juan Antonio Samaranch’ – Zetra. Na planinama će se promovirati discipline i generacije koje će se takmičiti na EYOWF-u 2017. u okviru koje će Sarajevo i Istočno Sarajevo ugostiti 1.500 sportista iz 49 država, dok će u dvorani Zetra biti održano Međunarodno takmičenje u umjetničkom klizanju “Sarajevo Open 2014”.

Prema Fazlagićevim riječima, najveći neprijatelj u organizaciji ovih manifestacija trenutno su vremenske prilike, odnosno nedostatak snijega na olimpijskim planinama.

”Pokušavamo da imamo rezervni plan ako ne bude snijega, stalno gledamo prognozu i očekujemo padavine. Ono što je zamišljeno na Jahorini i na Bjelašnici je da naši olimpijci, zajedno sa djecom koja su tih godišta koja učestvuju na EYOF-u 2017. isprobaju pojedine dionice staza, u disciplinama i sportovima koji bi se trebali desiti na Jahorini i Bjelašnici 2017. Tačnije, na Bjelašnici je planirana pokazna trka paralel slaloma i takmičenje u snowboardu, dok će pokazne trke slaloma i veleslaloma biti na Jahorini. Tako ćemo u jednom trenutku na našim olimpijskim planima imati naše olimpijce u narandžastoj retro opremi, koji par dana poslije odlaze u Soči, imat ćemo i djecu koja su naša budućnost i koja odražavaju olimpijske vrijednosti – prijateljstvo, međusobni respekt i izvrsnost u radu”, kazao je Fazlagić.

U isto vrijeme u Zetri će biti održano međunarodno takmičenje u umjetničkom klizanju koje je dio zvaničnog kalendara Međunarodne klizačke unije.

Očekuje se učešće oko 100 takmičarki i takmičara iz svih dijelova svijeta.

U prostorijama Olimpijskog komiteta BiH 8. februara bit će predstavljena i velika olimpijska monografija.

radiosarajevo.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close