Blokada za sve porezne dužnike!

Vlada Federacije BiH priprema novi zakon za koji tvrdi da će potpuno onemogućiti rad firmama koje izbjegavaju plaćanje poreza državi, istovremeno izvlačeći čisti profit na račun utaje obaveza prema državi i građanima, saznaje „Dnevni avaz”.

Naime, Nacrt zakona o unutrašnjem platnom prometu nedavno je razmatran na Ekonomsko-socijalnom vijeću FBiH i on bi, ako bude usvojen, trebao znatno suziti prostor za manevar poreznim dužnicima, čija dugovanja, po osnovu poreza i doprinosa, premašuju milijardu i po maraka, tvrdi u izjavi za “Avaz” federalni ministar finansija Ante Krajina.

Prinudna naplata

Ovo zakonsko rješenje, naime, svakom poreznom dužniku u procesu postupka prinudne naplate blokira sav novac na svim bankovnim računima sve do konačnog izmirenja duga.

Zakon, nadalje, obavezuje privredne subjekte da sva plaćanja obavljaju preko jednog glavnog računa. Ukoliko banka primijeti nedostatak sredstava na tom računu, upućuje zahtjev drugim bankama za blokadu svih računa dužnika do izmirenja duga.

Ministar Krajina objašnjava da blokirani porezni dužnici više neće moći otvarati nove račune u bankama.

– Sada im se, definitivno, smanjuje prostor za djelovanje. Veliku ulogu će novim zakonom u platnom prometu igrati Centralna banka BiH. Očekujem da će ovo zakonsko rješenje dati efekte kod smanjenja poreznih dugova – kazao je federalni ministar.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Mladen Pandurević rekao nam je da poslodavci podržavaju ovo zakonsko rješenje, jer problem neplaćanja dugova treba riješiti.
Glavni račun

– Za nas su, međutim, neprihvatljive odredbe zakona po kojima država naplaćuje javne prihode, a preduzeća dovodi u nelikvidnu poziciju. Također, tražimo da se precizno definira šta je glavni račun te da se u procesu platnog prometa vrati uloga pošta – kazao je Pandurević.

Primjenom ovog zakona, ukoliko ne bude političke selekcije i privilegiranih tajkuna, konačno će odzvoniti velikim poreznim dužnicima poput Selimovića, Kekerovića ili Lijanovića i kojima će, faktički, na ovaj način biti blokirana sva imovina dok ne izmire svoje dugove prema državi! Također, konačno se staje ukraj manipulacijama na način da se zabranjuje izbjegavanje izmirenja dugova otvaranjem drugih tekućih računa.

Odvojiti žito od kukolja

Prema mišljenjima stručnjaka, ovaj zakon bi mogao imati efekte na sprečavanje svakog daljnjeg izbjegavanja plaćanja poreza, ali će Vlada FBiH morati uspostaviti jednako snažne mehanizme da naplate više od milijardu maraka od ranije stvorene dubioze.

Javno objavljivanje spiska dužnika na internet-stranici Porezne uprave FBiH bio je jedan korak, ali privrednici očekuju da država, konačno, krene u naplatu sredstava kod dužnika da bi se potakla likvidnost cijele privrede i odvojilo “žito od kukolja”.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close