Video: Program i politika Amre Babić za mandatski period od 2012-2016.

3. tačka dnevnog reda na sjednici Općinskog vijeća Visoko, od jučer, bile su osnove programa i politike Općinske načelnice za mandatni period 2012.-2016. Iako je jednoglasno usvojen ovaj dokument – 25 vijećnika je glasalo “ZA”, rasprava o istom pokazala je politički diletantizam aktera zakonodavnog organa općine Visoko. “Opozicionari” su imali niz primjedbi na ponuđeni dokument, a da niti jedna od primjedbi nisu imale političku smislenost, a niti opravdanost za rabljenje vijećničke govornice.
S druge strane su politički istomišljenici Amre Babić, koji su je pokušavali “braniti” s nesuvislim diskusijama, kao što je bila diskusija Smailagić Zijade. “Da li je pošla ili došla” ostala je dilema i nakon diskusije u kojoj je pokušala da referiše prednosti “programa i politike” načelnice Babić, i da vijećnicima prezentira svoje dojmove s nedavne posjete turske delegacije Visokom.

Treća sjednica Općinskog vijeća Visoko, zorno nam je pokazala da i ovaj saziv vijećnika neće biti odraz volje građana – niti zakonodavni organ lokalne vlasti koji će se pamtiti po kompetentnosti i kapacitetu da se iznese s obavezama.
Zloupotreba “Vijećničkih pitanja”, te diskusije po zadatim tematskim cjelinama svode se na populističko prenemaganje, brkanje nadležnosti i zaziranje u sve drugo osim u domen vlastitih nadležnosti i odgovornosti.
S druge strane, Amra Babić uz sve pohvale i primjedbe – glorifikacije ili omalovažavanja, ponudila je prije svega novu filozofiju političkog promišljanja i djelovanja, kojom razobličuje populističku retoriku “oponenata”.
Iluzorno je očekivati da će Amra Babić biti dosljedna u plebiscitarnoj određenosti da se animiraju najbolji i najsposobniji resursi ovog grada, to je već vidljivo iz nekoliko njezinih poteza, ali ne treba zanemariti niti činjenicu da njenu plebiscitarnu transparentnost ne koristi nitko da ponudi konkretne projekte ili ljude.
Bez ikakve namjere da se iz ovog teksta isčitava konačno stajalište u smislu da je netko “ZA” ili “Protiv” nekog ili nečeg – neophodno je ukazati na našu društvenu bolest lagodnih viktimizacija.
Sagledavajući odnos građana i njihovih političkih predstavnika u vlasti, kako u Visokom, tako i na nivou cijele BiH, “vidimo koliko smo politički gledajući retardirani: smatramo da nam država mora osigurati sve i svašta, a mi je možemo nijekati, proklinjati, otkazivati joj poslušnost, čak je i rušiti. Kad nam se stane u kraj, onda smo razdražljivi i pozivamo se na ugroženost i progonjenost, a sve to kroz isticanje navodne veličine: domoljubne, obiteljske, vjerske…” (Pokojni fra Petar Anđelović u knjizi “Stvarnost(i) okom vjernika“)
Isti autor kaže: “Važno je samo da smo žrtve i da za to svoje stanje nismo sami krivi… Takvi se igraju djeteta kada bi trebali biti odrasli ili se igraju bijednika, a imaju sve što im je potrebno, što u oba slučaja znači tražiti nezaslužene prednosti i staviti drugoga u položaj svoga dužnika.“

Pascal Bruckner, francuski esejista i romanopisac; ” Žeđ za progonom neka je iskvarena želja za isticanjem, za izlaskom iz anonimnosti i, u zaklonu te tvrđave žalosti, želja za obmanjivanjem svojih bližnjih…”

www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close