“BIOS” Visoko u Katalogu proizvođača voća i povrća u BiH

U prostorijama Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, jučer je održana konferencija za medije na kojoj je prezentovan Katalog proizvođača voća i povrća u BiH – pdf.
U izradi kataloga učestvovali su VTK/STK BiH, USAID Sida FARMA projekat i SIPPO (Švicarski program za podsticanje uvoza u EU i Švicarsku) a u njemu je predstavljeno 35 bosanskohercegovačkih proizvođača. Katalog je izrađen na engleskom i njemačkom jeziku obzirom na činjenicu da se njemačko tržište pokazalo kao dobar konzument ovih proizvoda.

Među promotorima ovog kataloga bila je i visočka Opšta zadruga “BIOS”. Prvi čovjek  zadruge „Bios“ iz Visokog Nermin Kadrić rekao je da je potrebno uraditi sinergiju svih nadležnih institucija u BiH i proizvođača, kako bi proizvodi u BiH bili konkurentniji na inostranom tržištu. On je naglasio da takođe treba raditi na svijesti kupaca u BiH, kako bi se opredijelili za domaće proizvode, dodavši da je poražavajući podatak da u lancima marketa u BiH na policama ima mali broj domaćih proizvoda. Prema njegovim riječima, zajedniči rad Spoljnotrgovinske komore i proizvođača voća i povrća u BiH su obezbijedili rezultate, koji se vide u povećanom izvozu.

komorabih.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close