VTK BiH: Promovisan katalog proizvođača voća i povrća

U prostorijama Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine održana je konferencija za medije na kojoj je prezentovan Katalog proizvođača voća i povrća u BiH.

U izradi kataloga učestvovali su VTK/STK BiH, USAID Sida FARMA projekat i SIPPO (Švicarski program za podsticanje uvoza u EU i Švicarsku) a u njemu je predstavljeno 35 bosanskohercegovačkih proizvođača. Katalog je izrađen na engleskom i njemačkom jeziku obzirom na činjenicu da se njemačko tržište pokazalo kao dobar konzument ovih proizvoda.

Prema rječima generalnog sekretara Spoljnotrgovinske komore BiH Zdravka Marinkovića, ova grana privrede, zbog stalnog rasta izvoza koji se bilježi iz godine u godinu, zavređuje mnogo veću pažnju od one koju trenutno ima. S tim u vezi Spoljnotrgovinska komora zajedno sa svojim partnerima ulaže napore kako bi na što kvalitetniji način promovisala domaće proizvođače i podstakla prozvodnju.

Sekretar Asocijacije za poljoprivredu i prehrambenu industriju VTK/STK BiH Tijana Slagalo naglasila je da je BiH prošle godine izvezla voća i povrća u vrijednosti većoj od 100 miliona KM, što je za 20 odsto više nego u 2012.godini dok je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 40 odsto.BiH je prema vrijednosti robe prošle godine najviše izvozila smrznute maline, te svježe šljive, dok je prema količini najviše izvozila svježe šljive, te svježe jabuke i smrznute maline.Prema njenim riječima, Hrvatska, Njemačka i Srbija su najznačajnija izvozna tržišta, a jagodičasto voće, šljive i kornišoni su glavni izvozni proizvodi, a kada je riječ o uvozu, pored tropskog voća, dominiraju jabuke, paprike, krompir i paradajz.

Predstavnik zadruge „Bios“ iz Visokog Nermin Kadrić rekao je da je potrebno uraditi sinergiju svih nadležnih institucija u BiH i proizvođača, kako bi proizvodi u BiH bili konkurentniji na inostranom tržištu.On je naglasio da takođe treba raditi na svijesti kupaca u BiH, kako bi se opredijelili za domaće proizvode, dodavši da je poražavajući podatak da u lancima marketa u BiH na policama ima mali broj domaćih proizvoda.Prema njegovim riječima, zajedniči rad Spoljnotrgovinske komore i proizvođača voća i povrća u BiH su obezbijedili rezultate, koji se vide u povećanom izvozu.

Medijima se obratio i predstavnik SIPPO-a Boris Tadić koji je ovom prilikom rekao je da ova organizacija od 2010. godine aktivno djeluje u BiH, odnosno provode aktivnosti u metaloprerađivačkoj industriji, tehničkoj preradi drveta, te pomaže promociju ljekovitog bilja i svježeg voća i povrća. Prema njegovim riječima, SIPPO takođe organizuje kurseve, odnosno radionice, kako bi proizvođači voća i povrća podigli nivo izvoza na viši nivo.

komorabih.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close