„BIOS“: Od vlastitog rada se može dobro živjeti

USPJESI

Firma „Bios“ bilježi dobre rezultate

Kada se, s prvim godinama novog stoljeća, suočio s realnošću da više nije potreban vojsci te da će ubrzo u prijevremenu penziju s činom pukovnika, Nermim Kadrić Buco počeo je razmišljati kako i kuda dalje u životu. Odlazak nije bio među opcijama.


Zdrava firma

– Imam i neke dobre škole, podobro sam razmislio i odlučio da se počnem baviti poljoprivredom. Firmu „Bios“ osnovao sam 2004. godine. Krenuo sam od nule, a danas imamo promet od pet miliona KM.
– Stvorili smo zdravu firmu koja dobro posluje sa 66 uposlenih, biznis ima perspektivu i svake se godine razvija. Ponosan sam i na to da nemamo nikakvih kredita i da sve što radimo, donosi dobre rezultate – kaže Kadrić na početku razgovora za „Avaz“. Naglašava da u medije istupa ne da bi se reklamirao već da bi pokazao svima da se od svog rada može dobro živjeti, posebno u poljoprivredi.
– Firma „Bios“ bavi se proizvodnjom plastenika i staklenika, presadnica povrća za plastenike i staklenike i otvoreno polje. Prodajemo repromaterijal za poljoprivrednu proizvodnju, dajemo  konsultacije i otkupljujemo proizvedeno. Zadruga smo s oko 500 kooperanata. Imamo prodajne objekte i veleprodajnu mrežu – nabraja Kadrić.Usto „Bios“ izvozi i u susjedne zemlje, kao i Njemačku i Austriju.

Veliki kupci
– Mi nemamo prepreka za izvoz, ali nemamo dovoljne količine da bismo bili interesantni velikim kupcima poput Rusije. Ali optimista sam. Nekad smo sanjali o izvozu u Crnu Goru. Sada sedmično prema toj državi idu dva šlepera naše robe. Hrane će trebati sve više, a BiH je idealna za proizvodnju u staklenicima i plastenicima – priča Kadrić.

 

Farma u Srebrenici
– U Srebrenici pravimo farmu za tov brojlera kapaciteta 70.000. Ona bi s radom trebala početi za dva mjeseca i plan nam je da zaposlimo petnaestak ljudi. Vrijednost investicije je 1,2 miliona KM. Želimo pomoći gdje možemo i koliko možemo. Ipak smo Srebrenicu izabrali i ne mislim da je potrebno posebno objašnjavati motive – kaže on.

www.bios.ba

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close