BiHPolitika

BiH zemlja sa najviše nepismenih u regiji

U BiH je nepismeno čak 89.794 građana ili 2,8 posto ukupnog stanovništva. Upitna je također i pismenost 33.184 osoba koji prilikom popisa nisu dali odgovor na to jesu li ili nisu pismeni.

IZVOR: DNEVNI LIST.BA

Pismenost je temeljno ljudsko pravo, a to pravo nikada u Bosni i Hercegovini nije ostvarilo čak 89.794 građana ili 2,8 posto ukupnog stanovništva. Upitna je također i pismenost 33.184 osoba koji prilikom popisa nisu dali odgovor na to jesu li ili nisu pismeni. Podaci iz popisa pokazali su kako je BiH zemlja sa najviše nepismenih ljudi u regiji i to sa duplo više nepismenih od svih zemalja.

Pod pismenom osobom podrazumijeva se ona koja zna napisati tekst s prostim rečenicama. Pored nepismenih osoba, odnosno onih koji uopće ne poznaju pismo, stručnjaci tvrde kako je ogroman broj onih koji su formalno pismeni, ali suštinski nepismeni budući da ne znaju popuniti obične formulare, prijave ili koristiti telefone i kompjutere. U ruralnim sredinama, navodno ima i do 70 posto funkcionalno nepismenog stanovništva ili polupismenih.

Obrazovani
U cijeloj priči se mora naglasiti činjenica da vlast već godinama priča o europskim vrijednostima i europskom putu, a fokus toga puta po njima je izmjena Izbornog zakona i uvođenja nameta građanima. Sa druge strane stručnjaci smatraju kako u Europsku uniju ne možemo sa formalno i neformalno nepismenim stanovništvom, te kako bi to trebao biti prioritet svih prioriteta.

Ako se pogleda publikacija Agencije za statistiku BiH o pismenosti stanovništva može se iščitati kako u BiH visoku stručnu spremu ima 9,6 posto stanovništva, srednju stručnu spremu 51,1 posto, a osnovnu školu završilo je 21,4 posto stanovništva.

Kompjuterski je nepismeno 38,7 posto (u ovu kategoriju spadaju osobe koje ne znaju nikako koristiti kompjuter), 36,2 posto se računa kao kompjuterski pismeno. Iz publikacije se također iščitava kako su veće sredine, odnosno gradovi mjesta gdje ima najmanje nepismenog stanovništva, kako među mladim, tako i među starijom populacijom, dok je u ruralnim sredinama situacija zabrinjavajuća.

Općina Kneževo je mjesto u BiH gdje ima najviše nepismenih osoba i to 10,9 posto od ukupnog broja stanovnika, dok je najmanji broj nepismenih u sarajevskoj općini Centar.

Ruralna područja
Ako se stanje pogleda po entitetima, županijama i općinama zaključuje se kako ruralna mjesta u Bosni imaju najviše nepismenog stanovništva i to uglavnom među starijom populacijom. Također se može zaključiti kako najviše stanovništva koje je nepismeno pripada starosnoj grupi iznad 70 godina života. Ono što pak zabrinjava jeste da je u pojedinim bh. općinama čak 70 posto stanovništva iz određene starosne grupe totalno nepismeno. Primjerice u Bužimu je nepismeno 30 posto stanovništva dobi od 70 do 75 godina, a čak 67 posto žena te dobi u Bužimu je potpuno nepismeno. U općini Cazin 38 posto stanovništva od 70 do 75 godina je nepismeno, kao i više od 40 posto stanovništva starijeg od 75 godina.

I u Ključu je skoro ista situacija kao i kod dvije prethodne općine. U Sanskom Mostu veći broj nepismenih osoba se bilježi i u mlađoj dobi, pa je tako primjerice više od 70 posto stanovništva starijeg od 65 godina nepismeno. U Velikoj Kladuši je čak 75 posto žena iznad 65 godina nepismeno, a velika nepismenost zabilježena je i u Banovićima kod svih grupa starijih od 60 godina.

Nepismenost kod starijih osoba, naročito ženske populacije zabilježena je i u Čeliću, Gračanici, Gradačcu, Kalesiji, Sapni, Srebreniku, Teočaku, Živinicama, Olovu, Tešnju, Palama u FBiH, Dobretićima, Donjem Vakufu, Jablanici, Istočnom Mostaru, Jezeru, Kneževu itd.

Piše: Vanja Bjelica Čabrilo/Dnevni list

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close