BiH za deset mjeseci nije učinila ništa kako bi bh. privrednike približila EU

Bosna i Hercegovina godišnje gubi stotine miliona maraka zbog nemogućnosti izvoza prehrambeni proizvoda u zemlje Evropske unije, a posljedice će uskoro biti još katastrofalinije jer su pravila prilikom trgovine prehrambenim proizvodima sve rigoroznija i na tržištu CEFTA-e, gdje BiH još uvijek može slobodno izvoziti ove proizvode, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Bosna i Hercegovina ima obavezu uvesti evropske sisteme za nadzor proizvodnje i prerade namirnica životinjskog porijeka kao i drugih prehrambenih proizvoda kako bi kompanije iz BiH mogle nesmetano trgovati na tržištu Evropske unije.

Unatoč tome vlasti Bosne i Hercegovine ništa ne čine kako bi domaće privrednike približili tržištu Evropske unije. Nakon smjene ministara vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića u oktobru prošle godine BiH nije donijela niti jedan propis koji bi domaće prehrambene kompanije približio svjetskom tržištu, iako bi to za kratko vrijeme moglo oporaviti kompletnu privredu zemlje.

Prije nekoliko dana iz BiH je na tržište Dubaija i Abu Dhabija otpremljena druga tura prehrambenih proizvoda nekoliko vodećih bh. kompanija poput Vispaka, Klasa, Oaze, kompanije Akova, ali je firma Balkan Trading, posredstvom koje se bh. proizvodi i plasiraju na tržište zemalja Zaljeva, po drugi put platila kaznu kada je roba došla na tamošnje tržište, jer bh. proizvodi ne posjeduju takozvani zdravstveni certifikat.

– Ukoliko zdravstveni certifikar bh. kompanije ne mognu dobiti i unarednom periodu, ali i sve druge certifikate koje međunarodna tržišta traže, u pitanje će biti dovedeno i tržište zemalja Zaljeva kao i tržište CEFTA-e, jer se sve više pooštravaju kriteriji trgovanja prehrambenim proizvodima u na ovim tržištima – upozoravaju stručnjaci.

Više sagovornika iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH kazali su za Patriu kako ministar Boris Tučić, po nalogu politke Milorada Dodika namjerno blokira sve procese koji bi trebali unaprijediti izvoz prehrambenih proizvoda iz Bosne i Hercegovine, želeći na taj način još više srozati stabilnost zemlje i pokazati kako BiH nije funkcionalna država.

Jasno je da se takvim stavovima Dodika i Tučića, kažu izvori iz Ministara vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ne otežava život samo u Federaciji BiH, već su na direktnom udaru privrednici i građani i iz Republike Srpske, piše NAP.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close