BiH uvozi tone smrznutog mesa, a u Tursku nekontrolisano izvozi svježe!

Oko 60 hiljada tona mesa uvozi se u BiH svake godine. Broj je iz godine u godinu sve veći kao i priče da se uvozi zaleđeno meso sumnjivog kvaliteta.

Meso koje u zemlju ušlo kao smrznuto, smije samo u preradu, međutim u Spoljnotrgovinskoj komori BiH kažu da imaju informacije, da se zaleđeno meso prodaje na tezgama kao domaće.
Tržište mesom u BiH, puno je aspurda. Pa tako smrznuto meso uvozimo iz Turske dok Turcima, istovremeno, avionima trasnportujemo svježe domaće meso.

U BiH, ove godine uvezeno je meso u vrijednosti 160 miliona maraka. Od toga količina u vrijednosti od 31 milion bila je zamrznuta.
S druge strane, izvezeno je uglavnom svježeg mesa, vrijednosti 80 miliona maraka, čiji izvoz, za zemlju koja nema proizvodnje ni za svoje potrebe, nema logike, i što dovodi do pitanja, šta onda jedu njeni građani?

Za pojedine vlasnike mesnica, dokaz da se zamrznuto meso podvaljuje kao svježe, jeste cijena koja, kažu, nikakvom matetmatikom i sniženjem ne može da bude postignuta.
U Spoljnotrgovinskoj komori BiH, kažu da imaju informacije, ali nemaju dokaze. Zatražili su od entitetskih inspekcija da na terenu izvrše provjere. Јoš, kažu, nisu dobili odgovor, Republička inspekcija tokom svojih redovnih provjera, nije utvrdila neprvilnosti.

Najčešće se spekuliše o mesu iz Argentine. Međutim, ta priča, barem na papiru, ne stoji. Zamrznuto meso, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje, uvozilo se iz Njemačke, Poljske, Belgije, Austrije i Turske. A stručnjaci sumnjaju i u priče o uvozu mesa iz starih robnih rezervi. Zamrzavanje je preskup proces za čuvanje mesa.

Da se ne bi moralo vjerovati ovom ili onom trgovcu na riječ, vlasnici koji se ne boje da kažu odakle je njihovo meso, traže da se konačno donese pravilnik o obaveznom deklarisanju i da svi u svoje izloge stave zemlju porijekla i datum klanja živine.

RTRS

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close