BiH u šest mjeseci izvezla više od 220 kilograma zlata

Iz Bosne i Hercegovine u prvih šest mjeseci ove godine legalnim putem izvezeno je najmanje 227 kilograma zlata.
Vrijednost izvezenih dragocjenosti premašuje 7,5 miliona KM, što je više od izvoza ovog plemenitog metala za cijelu prošlu godinu, a čak šest puta više nego u 2011., potvrđeno je Avazu u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.
Ratko Kovačević, portparol UIO, rekao je da je evidentno  da je ove godine naglo porastao izvoz plemenitih metala.
Najviše zlata izvezeno je u Tursku, a zanimljivo je da se sve više zlata izvozi i u polugama.
”Zlato se najčešće izvozi u vidu nakita, a sve češće ima slučajeva i da se pretapa u poluge, pa se izvozi u tom obliku. Nakon Turske naši izvoznici plemenitih metala najviše ga distribuiraju u Austriju, Hrvatsku i Srbiju” kaže Kovačević.
S obzirom na to da izvoznici zlata ne moraju ništa platiti državi, dok iz nje izvlače višemilionsku vrijednost, jasno je da posao izvoza zlata naprosto cvjeta.
Ako se ovome doda provjereni podatak da svi otkupljivači zlata, kojih je u BiH svakim danom sve više, na kraju godine redovno traže povrat za PDV obračunat za stanarinu, režije… a ništa ne ulažu u zemlju, nije teško zaključiti da je njihov profit višestruk i da je u pitanju očigledno biznis unosan za pojedince, od kojeg država nema nikakve koristi.
Naprotiv, vlasnici zlatarskih radnji iz svih krajeva BiH, poput onih koji su redakciji Avaza  edavno uputili anonimno pismo, do onih u Bosanskoj Gradišci koji su javno protestirali zbog sve većeg broja otkupnih stanica za zlato, tvrde da je na ovaj način narušena ekonomska stabilnost zemlje.
No, ni na ovu, a ni na opaske zlatara da sumnjaju da među sve većim količinama izvezenog zlata sija i ono ukradeno u njihovim radnjama, nema nikakve reakcije, što vlasnici otkupnih stanica zlata očigledno koriste i sve veće količine ovih vrijednosti plasiraju van BiH.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close