BiH očekuje 50 miliona eura od EU

BiH će do kraja avgusta dobiti 50 miliona eura makroekonomske pomoći EU, uvjereni su u Ministarstvu finansija i trezora BiH.

Iz Ministarstva finansija i trezora BiH ističu da su svi uslovi, koji su bili na nivou BiH, ispunjeni i da će 8. avgusta komisiji biti upućen formalni zahtjev za isplatu 50 miliona eura.

“Što se tiče nas, sav tehnički dio posla upravo se završava, nakon čega će biti podnesen zahtjev. U redovnoj smo komunikaciji sa Komisijom i Delegacijom, i barem koliko mi imamo informacija, uopšte ne očekujemo probleme”, objasnili su za “Nezavisne novine” u Ministarstvu finansija i trezora.

Da li će novac biti i odobren do kraja avgusta, kako su istakli, zavisi od Federacije BiH, s obzirom na to da je jedini preostali uslov ostao na vladi tog entiteta, a odnosi se na finansijsku koordinaciju između federalne Vlade i kantona.

Pomoćnik ministra u Sektoru za budžet i javne rashode u Ministarstvu finansija FBiH Alija Aljović kaže da je i taj posljednji uslov ispunjen u potpunosti, jer je Vlada FBiH usvojila i u parlamentarnu proceduru uputila zakon o fiskalnoj odgovornosti.

Komesar za proširenje Evropske komisije Štefan File rekao je u februaru na sastanku u Briselu da će drugi dio pomoći od ukupno sto miliona evra biti uplaćen BiH nakon što ispuni postavljene uslove.

Prilikom dodjele prve tranše, File je rekao da je ova pomoć upućena BiH kao znak povjerenja zemalja članica EU da je BiH ozbiljna u ispunjavanju svojih obaveza iz evropskih integracija.

File rekao da Brisel zauzvrat očekuje od političara u BiH da ulože napor i omoguće funkcionalnije institucije na svim nivoima, brže strukturalne reforme, kao i bolju koordinaciju politika u BiH.

Nezavisne

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close