BiH u 2013. očekuje postepeni ekonomski oporavak

BiH u ovoj godini očekuje postepeno ubrzavanje ekonomskog oporavka, dok se veći ekonomski rast ne može očekivati prije 2014. godine, rekao je guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić.

“U međuvremenu, moramo nastaviti sa strukturalnim reformama radi pravljenja što boljeg okruženja za investiranje i otvaranje radnih mjesta, što je prijeko neophodno, s obzirom na to da je BiH sa stopom nezaposlenosti od 28 posto jedna od najlošijih u regionu”, rekao je Kozarić na sjednici Konstituence Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koja je održana u Nikoziji na Kipru.

On je podsjetio da je BiH završila proteklu godinu sa minimalnim rastom BDP-a od 0,6 posto, te da su, nažalost, slični podaci u cijelom regionu.

“Male i otvorene ekonomije poput naše u velikoj mjeri su osjetile posljedice ekonomskih kretanja u EU i biće potrebno određeno vrijeme za oporavak”, ocijenio je Kozarić.

S obzirom na to da je centralna tema ovogodišnjeg sastanka EBRD Konstituence – proizvodnja energije, izazovi, prilike i uloga EBRD-a u takvim projektima, Kozarić je govorio i o neiskorištenim potencijalima BiH, saopšteno je iz Centralne banke BiH.

“Samo 37 posto svih hidropotencijala u BiH je iskorišteno, te je to direktna prilika za institucionalne investitore poput EBRD-a, da razmotre mogućnost realizacije projekata, tim prije zbog činjenice da je BiH već godinama izvoznik električne energije u regionu sa konstantno rastućom potražnjom”, istakao je Kozarić.

On je dodao da BiH ima preko 1.000 raspoloživih rječnih tokova i neiskorištene potencijale u drugim sektorima obnovljivih izvora energije, poput geotermalne, solarne i energije vjetra.

Predstavnici EBRD-a, sa novim direktorom Konstituence Johanesom Seiringerom na čelu, boraviće naredne sedmice u Sarajevu, gdje će se sastati sa predstavnicima BiH koji su naveći korisnici EBRD-ovih kreditnih linija.

EBRD je u 2012. godini uložio 125 miliona eura u BiH, te su potvrđeni planovi o nastavku aktivnosti u BiH.

Sastanci Konstituence održavaju se kao dio priprema za Godišnju skupštinu EBRD-a, čije je održavanje ove godine planirano za 10. i 11. maj u Istanbulu u Turskoj.

Konstituenci EBRD-a kojoj pripada BiH, takođe pripadaju Austrija, Kipar, Izrael, Kazahstan i Malta.

Srna

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close