BiH šampion u nezaposlenosti

Od svih država koje u Brazilu učestvuju na Svjetskom prvenstvu u fudbalu najveći procenat nezaposlenosti je u BiH!

Naime, ugledni list “The Wall Street Journal” je u raznim segmentima, koji se ne tiču najvažnije sporedne stvari na svijetu, rangirao 32 zemlje čiji se fudbaleri bore za medalju, a državi u kojoj živimo pripala je gorka titula prvaka u kategoriji – najviša stopa nezaposlenosti.

Na putu do neslavnog zlata, BiH je sa nominalnom vrijednošću nezaposlenosti, koja iznosi 44,3 odsto, porazila Ekvador, Ganu, te Španiju, a zatim je finale “odigrala” sa Kamerunom i tu je odnijela još jednu bolnu pobjedu i time osvojila prvo mjesto.

Ovakve pokazatelje poražavajućim ocjenjuje Slavko Čamber, predsjednik Udruženja nezaposlenih Banjaluka, te dodaje da je visok stepen nezaposlenosti naša stvarnost.

“U svijet je kroz ovo istraživanje otišla poruka da smo mi neozbiljan narod. Mi nismo glup narod, ali smo nezreo. Za ovakvo stanje odgovorni su oni koji vode narod, ali narod podstiče takve”, ocjenjuje Čamber.

On kaže da niko ne zna do kada će oni koji nemaju posla ćutati i trpjeti.

“Ali mislim da to neće još dugo trajati. Najgore što narod može da zadesi jeste kuga, a odmah poslije toga je nezaposlenost”, kaže Čamber.

Ni Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, nije iznenađen pokazateljima istraživanja koje je sproveo “The Wall Street Journal”. On kaže da već dugo govori o ovoj problematici.

“Sam sebi često postavljam pitanje koliko smo mogli da uradimo na najbitnijoj stvari poslije rata, a to je zapošljavanje. Došli smo u poziciju da imamo toliki stepen nezaposlenosti. Progledalo se kroz prste tajkunima i lopovima, ljudi nisu prijavljivani, krade se država, ne plaćaju se porezi ni doprinosi”, kritikuje Bajramović.

On dodaje da ova problematika nadležne ne sikira, “jer oni koji bi trebalo da se brinu, imaju siguran posao”.

“Nekome je bio cilj da ovo uradi! Bojim se da će još rasti nezaposlenost, jer smo imali poplave i zna se da će radna mjesta biti uništena. Sve ide traljavo i sto odsto je sistem takav da se živi od danas do sutra”, upozorava Bajramović.

Pozitivnih pomaka, ipak, ima. Iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH saopšteno je da je u BiH u aprilu, posljednjem mjesecu za koji postoje podaci, nastavljen pad nezaposlenosti.

“Na dan 30. aprila bilo je 546.739 osoba na evidencijama zavoda i službi zapošljavanja u BiH”, naveli su iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH, dok je prema podacima Agencije za statistiku BiH, na kraju marta u državi bilo zaposleno 770.667 radnika.

Vedrana Milinković, viši stručni saradnik za informisanje i odnose s javnošću u Zavodu za zapošljavanje RS, kaže da su na njihovim evidencijama 30. aprila bile 146.172 osoba, što je za 6.123 lica, odnosno četiri odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

“Po osnovu zaposlenja i obavljanja privatne djelatnosti sa evidencija Zavoda u prva četiri mjeseca ove godine brisano je 10.298 lica, što je za 13,4 odsto više u odnosu na isti period u 2013. godini”, navela je Milinkovićeva.

Inače, novinari “The Wall Street Journala” su uradili analizu u nekoliko desetina kategorija koje se ne tiču fudbala, kao što su broj stanovnika, najviše aerodroma po glavi stanovnika, najviše padavina. Hrvatska, čiji fudbaleri takođe učestvuju u Svjetskom fudbalskom prvenstvu, prvak je svijeta po broju stranih turista po glavi stanovnika.

Nezavisne novine

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close