BiH samo na pivu gubi jedan stand by aranžman

Iako sa svojih sedam pivovara BiH može zadovoljiti, ne samo svoje, već i šire tržište, samo u prošloj godini na račun piva ostvarili smo negativni saldo u iznosu od 138,7 miliona maraka, kazao je u petak u Mostaru dopredsjednik Gospodarske komore FBiH Jago Lasić, napomenuvši kako je za sve kriva domaća fiskalna politika koja forsira uvoz piva.

BiH je u prošloj godini izvezla 1,7 miliona maraka, a uvezla 140,4 miliona maraka piva, a da je samo smanjila trošarinu mogla je očekivati veći izvoz. Također, kada bi BiH uvela prosječnu akcizu na pivo kakvu imaju zemlje iz kojih najviše uvozimo pivo, BiH bi ostvarila više sredstava po osnovu te akcize nego ijednim stand by aranžmanom.

“Mi smo radili prijedlog da se u BiH visine trošarina na pivo usklade s europskom direktivom kojom se štite manji proizvođači kao što je to uradila npr. Njemačka”, kazao je Lasić.

“Svako selo u Njemačkoj ima malu pivaru zbog čega su se oni pobrinuli da te male pivare mogu smanjiti trošarinu do 50 posto da bi bile konkurentne, no kod nas se samo kupuje socijalni mir, a BiH nema nikakve ekonomske politik”, ističe dopredsjednik Gospodarske komore FBiH.

Inače, u BiH se sve manje pije domaće, a sve više strano pivo.

Tako da veliki globalni igrači drže prosjećeno 62 posto tržišta piva u BiH s tendencijom povećanja. Za tri godine BiH je izvezla 9 600 000 piva, a uvezla 414 miliona čime je samo na pivu ostvarila deficit u iznosu od 404 miliona.

U 2013. godini BiH je uvezla prirodnih, gaziranih i mineralnih voda u iznosu od 120,5 miliona maraka, a izvela 27,3 miliona maraka čime je na vodama ostvarila negativni saldo od 93,2 miliona maraka.

U istom razdoblju, izvela je meso svih vrsta u iznosu od 14,2 miliona maraka, a uvezla 182 miliona, čime je ostvarila negativni saldo u iznosu od 167,8 miliona maraka.

klix.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close