BiH potpisala ugovor o učešću u programu Erasmus +

U Briselu je danas potpisan Sporazum između Evropske unije i Bosne i Hercegovine o učešću Bosne i Hercegovine u Erasmus + programu Unije za obrazovanje, mlade i sport.

“Ministarstvo civilnih poslova BiH, zajedno sa obrazovnim vlastima na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, uložilo je ogromne napore s ciljem ispunjavanja uslova za učešće Bosne i Hercegovine u programu Evropske unije Erasmus +, a kako bi se našim građanima omogućilo da kroz njegovo korištenje jačaju znanje i vještine što bi za konačan rezultat trebalo da ima unapređenje i modernizaciju sistema obrazovanja, obuke i mladih. Raduje me činjenica da je Bosna i Hercegovina, zajedno sa Srbijom, Albanijom i Crnom Gorom, današnjim činom potpisivanja pristupila ovom Programu, čime se zapravo reafirmiše opredjeljenost za nastavak i kontinuitet naše dosadašnje uspješne saradnje”, rekao je nakon potpisivanja ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović.

U okviru potpisanog sporazuma o djelimičnom učešću u programu Erasmus+, aplikantima iz Bosne i Hercegovine omogućava se učešće u aktivnostima “multilateralni projekti i mreže”.

Ove aktivnosti će se provoditi u saradnji više partnera iz različitih zemalja članica Programa, s ciljem rada na pitanjima od zajedničkog interesa, uspostavljanja kontakata i saradnje, razvoja, razmjene i širenja dobrih praksi i inovacija, te unapređenja i modernizacije obrazovanja.

U okviru djelimičnog učešća sufinansirat će se aktivnosti i uspostava struktura u Bosni i Hercegovini vezano za evropske mreže u oblasti obrazovanja: Eurydice, Euroguidance, Europass i Evropski kvalifikacijski okvir, te Evropske platforme za obrazovanje odraslih – EPALE i platforme namijenjene za saradnju osnovnih i srednjih škola eTwinning.

Ministarstvo civilnih poslova BiH već je imenovalo kontakt osobe za mreže i saradnici Ministarstva već, zajedno sa Direkcijom za evropske integracije i Delegacijom Evropske unije u Bosni i Hercegovini, intenzivno rade na različitim zajedničkim projektima s cilju promocije programa EU u oblasti obrazovanja.

U skladu sa zaključkom Savjeta ministara BiH Sporazum je za BiH potpisao šef Misije BiH u Briselu Igor Davidović.

klix.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close