BiH postaje dio gigantskog projekta izgradnje teminala za plin na Krku?

Bosna i Hercegovina bi mogla postati dio velikog međunarodnog projekta koji bi smanjio ovisnost velikog dijela Evrope od ruskog plina, saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP).

Riječ je o izgradnji gigantskig LNG (ukapljeni prirodni gas) terminala na hrvatskog otoku Krk, a u kojima bi bio uskladišten ukapljeni plin iz Sjedinjenih Američkih Država. Projekt je procjenjen na oko 630 miliona eura, a mogao bi biti izlaz za sve moguće krize sa dovodom ruskog plina u region i u srednju Evropu.

Prema saznanjima, agencije Patria u narednih nekoliko dana Vladi Federacije BiH, obzirom da je veći entitet daleko veći potrošač ovogo energenta, bit će predstavljena ideja o mogućem učešću BiH u projektu. Ovo je za NAP, ali bez više detalja, potvrdio i Erdal Trhulj, federalni ministar energetike, kazavši da će se više znati nakon praznika.

– Riječ je o međunarodnom projektu, za koji mi trebamo, vidjeti jesmo li zainteresirani – kazao je Trhulj. Zanimljivo je da je ovom projektu informiran i Američki senat.

Naime, Senatu je, kako su prenijeli hrvatski mediji poslano pismo Višegradske skupine (Mađarska, Poljska, Slovačka i Češka), neformalne zajednice država srednje Europe, koja je od SAD-a nedavno tražila da se zbog krize u Ukrajini dopusti strogo kontroliran izvoz ukapljenog plina u Europu koji bi se dopremao na dvije lokacije – terminale u Poljskoj i na Krku.

eleposlanici u SAD-u, kao predstavnici Višegradske skupine, neformalnog udruženja srednjoeurospkih država, poslali su apel američkom Kongresu i Senatu kojim SAD mole da krene u izvoz svog plina iz škrivljevca put srednje i istočne Europe.

– Događanja u Ukrajini vraćaju sjećanja na Hladni rat, u kojem su sve naše države pretrpjele strašne patnje. Pišemo vam kako bi naglasili važnost angažmana SAD-a u srednjoj i istočnoj Europi, koji bi značio našu energetsku sigurnost – navedeno je u pitsmu.

Gradnja LNG terminala u Omišlju na Krku stajala bi oko 630 miliona eura, a u pogon bi mogao biti pušten 2019. godine. Terminal bi bio bi isplativ već uz godišnji transport 1,5 milijardi kubika plina, ali da bi se osigurala puna zaposlenost LNG terminala, potrebno je ugovoriti transport šest milijardi kubika plina na godinu. Zbog toga je potrebno pronaći investitora koji može ugovoriti dugoročnu isporuku plina s nekoliko kupaca u regiji. Takvi zaključci stoje u Studiji o isplativosti LNG-a, naveli su mediji, prenosi NAP.

nap.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close