BiH ostala bez 600 miliona eura finansijske injekcije EK

Evropska komisija planira kroz projekte IPA II zemljama regije i Turskoj osigurati 11 milijardi eura u sljedećih 7 godina. Zbog neodgovornosti domaćih političara, koji godinama ne ispunjavaju preuzete obaveze, Bosne i Hercegovine nema na toj listi, što znači da neće biti ni miliona eura od Evropske komisije.
Albanija, Makedonija, Kosovo, Crna Gora, Srbija, pa čak i Turska, zaslužile su višemilionsku pomoć Evropske komisije, jer imaju evropsku perspektivu i požrtvovane su na putu ka učlanjenju. Bosnu i Hercegovinu su i opet kaznili njeni političari, koji godinama ne pokazuju spremnost da odgovorno rade izvrsno plaćeni posao.
Zbog presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju Sejdić i Finci protiv BiH, te mehanizma koordinacije, Bosna i Hercegovina će izgubiti poklon od oko 600 miliona eura iz EU-a.
“Novac iz IPA se koristi za pomoć zemljama koje se žele pridružiti Evropskoj Uniji, kako bi mogle provoditi reforme, tako da bi se, u tom slučaju, desilo to da ova zemlja ostane bez pomoći Evropske unije u različitim oblastima, kao što su transport, poljoprivreda, životna sredina i unapređenje državne administracije. To bi značilo da bi Bosna i Hercegovina stajala u mjestu dok druge zemlje u regiji provode reforme i napreduju”, izjavio je Andy McGuffie, portparol Delegacije EU-a u BiH.
U odnosu na susjede, Bosna i Hercegovina već odavno stoji na mjestu. Projekat IPA II je samo jedan u nizu primjera, kako susjedima pristižu dobre vijesti, a Bosni i Hercegovini je posvećen samo jedan redak: “Podaci za Bosnu i Hercegovinu biće objavljeni u kasnijoj fazi tokom ove godine, zbog nedostatka koordinacionih struktura na nivou države”.
Državne institucije na vijest o eventualnoj suspenziji iz IPA II sredstava, nisu reagovale nijednom riječju. A nije im ni prvi put. Isto je bilo i krajem 2013. godine, kada nam je Evropska komisija uskratila 45 miliona eura iz IPA-e. Kako je tada kazala Marina Kavaz-Siručić, portparolka Direkcije za Evropske integracije, u pitanju je neprovođenje presude Suda za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci protiv BiH.
Zbog nemogućnosti političkog dogovora brojni razvojni projekti tada su otkazani. A kako stvari stoje, najgore tek slijedi. Susjedi čvrstim koracima gaze naprijed, a u glavama naših političkih predstavnika trenutno je samo izborni rezultat.

FTV

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close