Može li za sve dobro u Krivaji biti kriva “ortačka grupa”

Ulaskom novih vlasnika, ortačke grupe u Krivaju ove sedmice okrenut je novi list kada je u pitanju drvnoindustrijski gigant Krivaja u Zavidovićima.

Piše: Borivoje Simić
Indikator.ba

Formiranjem novog preduzeća ortačka grupa, koja je prije desetak dana kupila ovu kompaniju, pokušat će udahnuti novi život ovom preduzeću-davljeniku koje se već tri godine nalazi u stečaju.
Hamdija Muratović, čovjek sa velikim iskustvom u vođenju stečajnih postupaka, koji je ubrzo nakon svog dolaska za stečajnog upravnika, uspio prodati Krivaju, kazao je kako ovaj slučaj pokazuje da stečaj nije kraj za neko preduzeće.
Rekao je istinu koju rijetko možemo čuti u BiH, a koju neće izreći čak ni neki koji su o stečaju učili na fakultetima.
Doista, Krivaja bi mogla biti jedan od rijetkih primjera koji bi u složenim bh. okolnostima u kojima stečajni postupci traju godinama, mogao dokazati da stečaj nije odlazak nekog preduzeća” u istoriju” nego prilika za prolazak kroz “čistilište” i novi početak.
Takva nada probudila se i među radnicima koji vjeruju da će Krivaja konačno početi normalno poslovati i vratiti tržištne pozicije koje je imala.
Međutim, jasno je u startu da neće biti lako.
Ortačka grupa preuzela je krupan zalogaj i trebat će dosta poslovnog znanja i umijeća, ali i novca da se stanje u Krivaji koja je posljednjih godina “zakržljala” sredi i da u ovoj kompaniji ponovo bruji od rada i mašina kao što je bilo nekada.
Evidentno je da se ortačka grupa po (relativno) povoljnoj cijeni domogla vrijedne imovine Krivaje, ali je istovremeno i preuzela veliki teret obaveza na drugoj strani.
Taj teret su prije svega radnici jer je prihvaćeno breme da bude zaposleno svih više od hiljadu radnika koji su bili radno angažovani u momentu kupovine.
Činjenica da je Vlada FBiH svevsrdno gurala i pomagala socijalni paket za Krivaju i upošljavanje svih radnika kao i da se kupovina dogodila u predizborno vrijeme, baca sumnju među promatrače ovih zbivanja pa i same Zavidovićane da će ovo biti samo još jedna loša epizoda za Krivaju koja će rezultirati konačnim pokopavanjem ovog nekadašnjeg giganta.
Nadati se ipak da su članovi Ortačke grupe dobro razmislili i napravili jasnu računicu, te osmislili viziju kako će Krivaju oživjeti.
Za ozbiljne privatne biznismene projekat je, čini se, suviše izazovan da bi se pogiravalo s njim.
Na koncu, Krivaja se može vratiti na tržište, a da je njen potencijal evdidentan pokazivao je izgledni posao s Ikeom koji u prošloj epizodi spašavanja kompanije sa braćom Mujanović nije dobio šansu za realizaciju. Koliko su međutim sami članovi ortačke grupe, koju čine firme Makro-drvo, Marić Žepče i Prograd, kredibilni, složni među sobom i kvalifikovani da izguraju cijelu stvar, tek ćemo vidjeti.
Jasno je da će nova faza Krivaje zahtijevati i neke strukturne poteze, pa stoga i broj radnika koji je preuzet može biti balast.
Takođe, iako ima funkcionalne pogone, Krivaji je potreban i svjež novac za restrukturiranje kako bi se kompanija mogla osposobiti za tržišnu utakmicu. Oračka grupa će ga morati imati. Tu će naravno trebati riješiti i problem snabdijevanja sirovinom, koji je do sada dosta opterećavao rad Krivaje i zbog čega su mašine često znale stajati.
Ipak, uprkos svemu treba vjerovati hrabrosti ljudi koji su odlučili da se prihvate ovako složenog zadatka.
Svi se sjećamo stare (dobre) Krivajine socijalističke reklame i slogana. Za sve dobro, kriva je Krivaja.
Navijamo da za sve dobro u novom početku Krivaje bude kriva – ortačka grupa.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close