logo
bios

BiH odustaje od članstva u NATO i okreće se modelu kakav ima Srbija

Objavljeno prije 1 godina . u pet, maj 17th, 2019

(Patria) – Bosna i Hercegovina bi mogla odustati od Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP) i okrenuti se prema Individualnom akcionom planu partnerstva (IPAP), saznaje novinska agencija Patria. 

To je jedna od opcija o kojoj razgovaraju političke stranke u BiH koje treba da formiraju vlast nakon oktobarskih izbora.

Akcioni plan za članstvo (MAP), na koji se BiH ranije odlukom predsjedništva obavezala, je NATO-ov program savjetovanja, pomoći i praktične podrške prilagođene individualnim potrebama zemalja koje se žele priključiti NATO savezu, dok je IPAP potpuno drugačijih karakteristika. Individualni akcioni plan partnerstva (IPAP) predstavlja najintenzivniji oblik bilateralne saradnje NATO sa zemljama koje nisu članice ovog saveza, te nemaju ni aspiracije da to postanu. Susjeda Srbija ima poptisan IPAP sa NATO savezom.

Ovaj mehanizam saradnje nastao je 2002. godine na samitu zemalja članica NATO-a u Pragu, sa ciljem da se uspostavi sveobuhvatnija saradnja sa partnerskim zemljama, kao i da ona bude što je moguće više prilagođena potrebama i interesima svakog od partnera. 

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh