BiHPolitika

BiH od MMF-a uzima kredit od 900 miliona KM

Bosna i Hercegovina zadužit će se kod MMF-a za 900 miliona maraka, ta vijest pojavila se u medijima nakon sastanka entitetskih premijera i predsjedavajućeg Vijeća ministara u Banja Luci, prenosi novinska agencija Patria.

Zvanično su samo saopštili da su definisali zajedničku platformu za pregovore MMF-om i Svjetskom bankom. Navode o novom zaduženju iz Vlade Republike Srpske nisu ni potvrdili ni demantovali.

Ministar finansija i njegovi pomoćnici na pozive i poruke nisu odgovarali. Slobodna Bosna tvrdi da po prvi put nakon Dejtona, BiH neće pregovaratii o stend baj aranžmanu nego o kreditu pod takozvanim EFF uslovima. Oni se odobravaju samo zemljama koje su spremne na duboke strukturalne reforme i otklonjanje uzroka fiskalne nestabilnosti, pojašnjavju ekonomisti.

“Extended Fund Facility ili u prevodu sredstva produženog dejstva MMF odobrava zemljama koje su u problemu sa deficitom i sa nesrazmjerom uvoza i izvoza”, rekao je ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

U najkraćem, BiH od MMF traži kredit od 900 miliona maraka na 12 godina. Povlačio bi se, prema medijskim navodima, tokom tri naredne godine, a zauzvrat bi vlasti u BiH trebalo da preduzmu 24 reforme kako bi trajno otklonila uzroke latentnog budžetskog deficita.

“Ja se bojim da smo krenuli jednim postupkom koji će biti vrlo bolan za sve one koji rade u javnim preduzećima i administraciji počevši od samanjenja plata do traženja mogućnosti da se komunalni troškovi i javna preduzeća koji su vlasništvo Vlade dovedu u situaciju da budu pozitivni”, rekao je Pavlović.

Novac od stand by aranžmana uglavnom služi za kratkoročno krpljenje budžetskih rupa pa ga ekonomisti slikovito opisuju kao uzimanje analgetika kod zubobolje. Za dugoročno rješenje ovih problema entitetske vlade morale bi da okončaju proces privatizacije kao i da smanje budžetsku potrošnju. O svemu bi se trebalo razgovarati naredne sedmice u Vašingtonu, javila je ATV.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close