BiH od danas počinje preuzimati kontrolu nad svojim nebom

Vlasti Bosne i Hercegovine će od 13. novembra, kada počinje jesenje računanje SLOT-ova, kojima se utvrđuje kada i kako lete avioni, vršiti kontrolu neba u donjem i srednjem sloju do 10.000 metara, potvrdio je za Anadoliju Damir Hadžić, ministar prometa i komunikacija BiH.

(Anadolija)

Ovo je historijski događaj za Bosnu i Hercegovinu, jer od proglašenja nezavisnosti 1992. godine, ova zemlja prvi put preuzima kontrolu nad svojim nebom. Dosad su taj posao obavljale kontrole letenja iz Zagreba i Beograda.

Također, preuzimanjem kontrole nad vlastitim nebom država će ostvarivati značajne prihode od ove djelatnosti.

“Aktivnosti smo započeli prije desetak dana, a zvanično možemo reći da od 1. oktobra vršimo kontrolu bh. neba. Do 13. novembra moramo sačekati, jer se SLOT-ovi utvrđuju svakih šest mjeseci, kada u aviosaobraćaju počinje jesenje računanje vremena. Do tada ćemo biti spremni da ispunimo sve predradnje u skladu sa standardima EUROCONTROL-a”, naveo je ministar Hadžić.

Bosanskohercegovački kontrolori leta spremni

Period finalne faze tranzicionog perioda preuzimanja kontrole bh. neba od Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi (BHANSA) dogovoren je na sastanku održanom u Briselu, 16. jula 2014. godine, kojem su prisustvovali predstavnici regulatornih agencija i pružaoca usluga Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Hrvatske, u organizaciji direktora EUROCONTROL-a Franka Brenera.

Utvrđeno je da finalna faza tranzicije počinje 15. septembra i trajat će do kraja novembra. Trenutno je u toku konverzija bh. kontrolora letenja na lokalni sistem i karakteristike zračnog prostora. Započelo se sa operacijama sa smanjenim kapacitetom.

“Oblasne kontrole letenja u Zagrebu i Beogradu i dalje će vršiti kontrolu neba u gornjem sloju, preko 10.000 metara. To će trajati do 1. oktobra 2015, odnosno 13. novembra 2015. godine, kada se utvrđuje jesenji SLOT, nakon čega možemo reći da će Bosna i Hercegovina u potpunosti kontrolirati svoje nebo u punom kapacitetu. U okviru predstojećih 12 mjeseci na nama je da EUROCONTROL-u damo garancije da smo u stanju ispuniti svoje obaveze kako bi se mogla verificirati i naredna faza. Dakle, predstojeći period bit će test za nas na kontroli neba u donjem i srednjem sloju. Do sada je EUROCONTROL potvrđivao sve izvještaje što se tiče BiH, da procesi idu zadovoljavajućim tokom”, naglasio je ministar Hadžić.

Do kraja 2016. BiH će inkasirati 165 miliona KM

Inače, za uspostavu domaćeg sistema kontrole letenja utrošeno je oko 38 miliona KM, a od toga, oko 34 miliona KM su osigurana kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a pet miliona KM odvojeno je iz budžeta Direkcije za civilno zrakoplovstvo (BHDCA), odnosno iz sredstava ostvarenih na temelju rutnih naknada.

U Ministarstvu prometa i komunikacija BiH procjenjuju da će preuzimanje kontrole neba do kraja 2016. godine osigurati državi dobit od oko 165 miliona KM.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close